Az elektromos fűtés kialakításánál előbb azt kell eldönteni, milyen fűtőtestet választunk, ezt követően pedig meg kell határozni, hogyan akarjuk a rendszert szabályozni, vezérelni. Erre való a termosztát, amelynek többféle típusa létezik, így alaposan át kell gondolni, melyik a legjobb választás.

Konvektor, fűtőpanel, radiátor, infrapanel, hősugárzó, fűtőszőnyeg, fűtőkábel. Néhány típus, amelyek egyaránt az elektromos fűtés kategóriájába tartoznak. Ezek működése eltérhet, egyvalamiben viszont egyeznek: valahogy mindet muszáj szabályozni, vezérelni a használat során. Erre való a termosztát, amelynek szintén több változata létezik.

Mit csinál a termosztát?

A döntéshez érdemes megjegyezni, mit csinál ez az eszköz. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, mondhatjuk, hogy a termosztát jelet küld a fűtőtest felé, amelyben „felszólítja”, hogy induljon be, avagy hagyja abba a működését. Ez a folyamat az egyre modernebb eszközök segítségével pontosítható, részletezhető, automatizálható. A termosztátok fajtái eltérnek, az viszont biztos, hogy mindegyikből megéri a minőségi termékeket választani, ugyanis ezek tudják csak garantálni az otthon melegét minden körülmények között.

Milyen típusok léteznek?

A szobatermosztát típusai között nehéz rendet tenni, mégis megpróbáltuk röviden, érthetően összefoglalni, milyen megoldásokból lehet választani. Érdemes az energiatakarékosságot figyelembe venni a döntés előtt.

  • Manuális termosztát: a hagyományos, illetve a legegyszerűbb megoldás. Az eszköz érzékelés után jelzi a hőmérséklet változását a központi fűtőrendszernek, amely felfűti a megadott értékre a helyiséget, majd pihenőre vonul. Fontos kérdés az elhelyezése, azaz olyan helyen használható hatékonyan, ahol nem zavarja sem egy fűtőtest, sem egy beszűrődő napsugár. Érdemes abba a szobába tenni, ahol a legtöbb időt töltjük. A gyakorlatban: hazaérünk, majd ha hideg van, magasabb hőfokra állítjuk az eszközt.
  • Programozható termosztát: egy modern, kényelmes választás. Ezek az eszközök már programozhatóak, így többféle beállításra képesek, emellett időzíthetőek is. Mivel kialakításának köszönhetően érzékeny az eszköz, hatékonyabb, és mivel a fogyasztást is optimalizálja, energiatakarékosabb választás. Fontos, hogy a hőmérsékletet precízen tudjuk szabályozni, hiszen egyetlen Celsius-fok különbség elérése 6 százalékkal is megnövelheti a fűtésszámlát. A gyakorlatban: a reggeli indulás előtt beállítjuk, mikor induljon el a fűtés, így már melegre érünk haza.
  • Wifis termosztát: a legmodernebb technológia, szabályozástechnikában ez a csúcs. A digitális változat továbbfejlesztett kialakítása, amely hatékonyságban és kényelemben is felülmúlja elődjét. Az internetes kapcsolatnak köszönhetően távoli elérést biztosít, így akkor is szabályozható az otthon hőmérséklete, ha valaki a világ másik felén tartózkodik – ehhez mindössze egy okostelefonra és egy applikációra lesz szükség. A gyakorlatban: mindegy, hogyan alakul a napunk, mikorra érünk haza, a megérkezés előtt online elindítjuk a fűtést, így nem kell bosszankodnunk a hideg szobák miatt.

Az internet használata további lehetőségeket rejt. A termosztát összeköthető hangvezérelt alkalmazásokkal, így a fotelből, egyetlen szóval irányíthatjuk az otthonunk hőmérsékletét. Ebben segítséget nyújthat például az Alexa virtuális asszisztens hangvezérlése.

Fontos: amikor kiválasztottuk, milyen elektromos fűtés lesz az otthonunkban, mindenképpen ahhoz illő vezérlőrendszert kell beszerezni. Ha valaki nem biztos a dolgában, kérje szakember segítségét!