Fűtőpanel, infrapanel

Fűtőpanel, infrapanel – elekromos fűtés elegánsan

Impozáns utólagos fűtést szerelhetünk bármely ingatlanba, ha az elektromos fűtési variációk közül az infrapanelreesik a választásunk, mely nem csak a fűtéssel foglalkozó szakemberek, de a lakberendezők által is igen kedvelt fűtési megoldás.

Hét előny, ami miatt a szakemberek az Infrapanelt (Fűtőpanelt) ajánlják

 1. Kiváló utólagos kiegészítő fűtési megoldás, nagyon egyszerű beszerelni, akár szakember segítsége nélkül is biztonságosan használható.
  Léteznek olyan fűtőpanelek, melyeket kzárólag szakember telepíthet, ugyanakkor több fűtőpanel olyan korszerű megoldást kínál, hogy megvásároljuk, hazavisszük otthonunkba és azonnal felszerelhetjük, csatlakoztathatjuk az áramhoz és azonnal fűthetünk is vele. Elsőre talán azt hinnénk, hogy csak a régi fűtőtest helyére kerülhet az infrapanel, pedig ez nem így van. A menyezettől a falon át a tükörig, számos helyre elrejtőzhet, vagy éppen úgy lehet előtérben, hogy rajtunk kívül senki nem tudja majd, hogy valójában a fűtést csodáljuk.
 2. Roppant dekoratív, világítással egybekötve akár álmenyezetként, vagy fali világító felületként használva nem is venni észre, hogy a fűtőegységet látjuk.
  Nem véletlen, hogy a lakberendezők kedvence a fűtőpaneles fűtés, ugyanis olyan megvilágításokat, olyan képi elemeket, olyan leleményes dizájn megoldásokat láthatunk, amelyeken egyáltalán nem is látszik, hogy valójában fűtőegység.
  Különleges megoldást jelent például a tükörfűtés, mely egy szépségszalonban épp úgy párásodásmentes és barátságos meleget jelentő fűtést kínál, mint ahogy az otthoni fürdőszobánkba is betehetjük, vagy akár közösségi mosdók kiegészítő fűtését is elláthatják.
  Amellett, hogy ha kiemeljük, akkor dekorációs elemként szolgálhat, el is rejthetjük egészen, úgy, hogy ne jöjjön rá senki, hogy mivel és honnét is fűtünk. Ez a megoldást remekül szolgálhat olyan régi terekben, ahol semmilyen modern dolog nem mutatna igazán jól. Nagy gond példáulm a templomok fűtése, ahol a belmagasság mindig hatalmas, az épület szakrális és nem bír el akármilyen átépítést, ezért szinte lehetetlen gazdaságosan fűteni. Kivétel, ha a szószék, illetve a padok felülete alatt infraelemek rejtőznek. Ugyanis teljesen láthatatlan módon tudunk velük ott fűteni, ahol ténylegesen szükség van a melegre.
 3. Többféle méretben elérhető, így nagyon könnyen kiszámolhatjuk, hogy mekkora szobához, helyiséghez, mekkora fűtőpanel az ideális, és ehhez mérten a költségeink is pontosan tervezhetővé válnak. Természetesen sok függ attól, hogy milyen a szigetelés, milyenek az ablakok, illetve hogy mennyit használjuk az adott helyiséget, de van egy nagyon egyszerű ökölszabály, amivel könnyedén kalkulálhatunk, mielőtt a szakember segítségét kérjük.
  Annak a térnek a légköbméterét szorozzuk 35-tel, ahová a panel kerülne és már meg is kapjuk a szükséges teljesítményt (watt). Ha a szigetelésünk jó, és az ablakok is jól zárnak, az épület más része is fűtve van, akkor ez pont megfelelő lesz, ha azonban vannak hiányosságok, tervezzünk egy kicsit túl.

(Nézzük ezt meg egy példával: 6m*5m szoba=30 négyzetméterx2,3m(belmagasság)x35= 2415W.) Ezt természetesen több kisebb infapanellel épp úgy elérhetjük, mint egyetlen darabbal.

 

 1. Létezik mozgatható infrapanel fűtés, melyet akkor és ott használhatunk, ahol, és amikor szeretnénk, így olyan helyekre is magunkkal vihetjük, ahol nincs fűtés, vagy kiegészítő fűtésre szorulunk. Kiváló megoldást jelent a mozgatható panel péládul azok számára, akik nem mindig ugyanott igénylik a fűtést. A téli időszakban a mozgóárustók kedvence a mozgatható infrapanel, hiszenm bárhol is van a vásár, egyszerűen magukkal viszik és sosem fáznak. Létezik olyan fajtája, amelyre rá lehet állni, és folyamatosan kellemes érzés akár a nagy hidegben is. Mintha lenne egy padlófűtésünk, amit bárhová elvihetünk. Jelentős megtakarítást jelent azok számára is, akik olyan önkormányzati, vagy egyéb inagatlant bérelnek, amelyben kötlséges lenne kiépíteni a fűtést, amely ráadásul nem vihető tovább, mint egy mozgatható infrapanel, a bérbeadó pedig nem finanszírozza a fűtés kiépítésének költségét. Itt nem csak a veszteséget minimalizálhatjuk, hanem egyszerűen nyereségessé tehetjük a vállalkozásunkat ennek a fűtési formának a kiépítésével.
  Ugyancsak említést kell tennünk az infrapanelek használatakor a nyaralókról, vadászházakról, vagy horgásztanyákról, ahol általában nehezen használható, fafűtésű, vagy más, régi rendszerű kályhára voltunk kárhoztatva. Eddig. Ugyanis ezekben az épületekben az infrafűtés nem csak korszerű és gazdaságod, de hatalmas előnyt adó kiváltság. Korábban mire egy ilyen – általában rossz szigetelésű – épület bemelegedett, akár órákon át vacoghattunk a hidegben, vághattuk a fát, élesztgethettük a tüzet, ami inkább romantikus, mint célravezető. Most akár távolról bemelegíthejük az épületet és mire odaérünk, már vár bennünket a kellemes meleg, és ha még mindig akarjuk, akkor a ropogó tűz élményét is megteremhetjük úgy, hogy közben nem fázunk.
 2. Az infrapanel kiválthatja azokat a korszerűtlen fűtési formákat, amelyeket korábban „elektromos fűtés” címén használtunk, és túlságosan költségesnek bizonyultak. Pont ezért, mert sokkal energiatakarékosabb, ezést a használata sokkal olcsóbb, mint egy régi fajta elektromos fűtésnek. A vételár különbözete gyakran nem jelentős, már egy-két havi villanyszámlában teljesen megtérül, és utána már csak a meleget kell élveznünk, amit a korszerű infrapanel nyújt nekünk. Míg a régi elektromos fűtőegységek általában nem adtak egységes meleget, addig az infrapanel – mint az összes infra fűtés, ide értve a fűtőfóliát, vagy infraszőnyeget is- egészen más minőségű, sokkal kellemesebb testérzetet adó meleget ad.
 3. Távolról vezérelhető típusú infrapanelek is léteznek, melyekkel csak akkor és csak ott fűthetünk, amikor és ahol szeretnénk. Az okos otthonok valójában erre a technológiára alapoznak. Ha hazatérve szeretnénk, ha a fürdőszobánk kellemes meleg lenne, és elnyújtózhatnánk egy kádnyi habos, illatos fürdővízben, akkor a legjobb, ha egy applikáció segítségével hazafelé úton jelezzük a rendszerünknek, hogy kapcsolja be az infrapanelt. Mire hazaérünk, már csak annyi dolgunk van, hogy elkészítsük a kellemes fürdőt és beleüljünk – az infrapanel egyébként beépíthető törölközőszárítóba és tökörbe is. Így a fürdőszobánk melegét lehet, hogy a langyos és puhán, fertőtlenítve szárított törölközőink tartója, vagy a páramentes tükreink adják, úgy, hogy nincs sehol felesleges fűtőtest felszerelve.
 4. Ideális fűtési lehetőség az infrapanel olyan helyiségekben, amelyeket nem szükséges egész nap használnunk, csak a nap egy bizonyos részében kell folyamatos és jó teshő érzetet jelentő meleg. Tipikus példa lehet erre egy otthonban nem csak a korábban már emlegetett fürdőszoba, ahol az infrapanelt remekül eldughatjuk a tükörbe, vagy a törölközőszárítóba, hanem a gardrobe, vagy a háztartási helyiség (mosókonyha) is. A gardrobe szobánkban a legtöbben naponta talán kétszer ha megfordulunk, amikor felöltözünk és mondjuk átöltözünk, vagy levetkőzünk. Ezért a kevés időért nem érdemes egész nap fűteni, ugyanakkor egy infrapanel beépítésével beprogramozhatjuk, hogy pont reggel, az öltözködés idejében legyen meleg, és amikor hazaérünk, akkor újra fűtsön fel annyira, hogy jól érezzük magunkat a melegben. Ha ennél több időszakban akarnánk meleget, akkor sincs gond, hiszen az infrapanel egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon hamar van meleg abban a helyiségben, ahol ezt az elektromos fűtési formát használjuk. Azonban a gardorbe szoba és a mosókonyha is a legtöbb családnál nem éppen szellős helyiség, és nehezen találni olyan felületet, ahová betehetnénk az infrafűtést. Az infrapanel azonban ideális megoldás lehet itt is. A menyezetre szerelve előnyös megvilágítást adhat, ha pedig egy tükör mögé rejtjük az infrapanelt, az öltözködésnél van a segítségünkre.

Az infrapanelt tehát nagyon egyszerű használni, gyors megoldást jelent, dekoratív formái léteznek, és akár programozható változatot is vásárolhatunk belőlük. Az infra alapú fűtések általános sajátossága, hogy szinte nem tudnak elromlani, igen tartósak. Érdemes tehát az infrapanelekkel történő fűtést, vagy kiegészítő fűtést átgondolni.

Érdemes még megfontolni, hogy az áramforrásunkat is modernizáljuk, így a napkollektrok, napelemek felszerelésével, vagy más, alternatív energia nyerő rendszer használatával a gazdaságos üzemeltetés még egyszerűbbé válik.