Elektromos fűtés kisokos

Régen elterjedt az a nézet, hogy az elektromos fűtés túl drága, hogy nem költséghatékony, és hogy nem is korszerű. Ez a régi nézet mára nem hogy idejét múlta, de pont az ellenkezője igaz, különösen akkor, hogyha a korszerűsítés során ismerjük azokat a tényeket, melyek segítenek nekünk a fűtés rendszer kialakításakor spórolni, legyen szó, padlófűtésről, falfűtésről, mennyezeti fűtésről, illetve klasszikus hálózati áramról, vagy napelemes megoldásról.

Ha felelősen és előrelátóan szeretnénk dönteni valamiről – főleg, ha azt évtizedekig szeretnénk használni, együtt élni vele, értéket teremteni -, akkor előtte rengeteg mindent érdemes elolvasnunk, hogy közel teljes képet kapjunk.

 

Ki tud nekem segíteni?

A fűtésre szánt rendszerünk kiválasztása valóban megéri a befektetett időt, energiát és a megkívánja a korrekt, becsületes tájékoztatást. Mindenképpen kérjünk hiteles forrásból segítséget, és mindig vizsgáljuk meg a szakértő indítékát, mielőtt rábízzuk az életünket – egy gyenge minőségű, olcsó és veszélyes rendszer, fűtőfólia utánzat esetén – vagy a család megtakarítását egy technológiára. Biztosan előfordulnak olyan helyzetek, vannak olyan ingatlanok, amikor ideálisabb más fűtéssel számolni, nem csak az elektromos rendszerrel. Egy dolog biztos: a jó szakemberek a megfelelő számítások elvégzése után azt is meg fogják nekünk mondani – ha van jobb, más megoldás – hiszen nem eggyel több fűtőfólia eladása a céljuk, hanem az új, korszerű ismeretek, technológiák megismertetése és elterjesztése.

Ha fűtés rendszerek tervezésén gondolkodunk, fontos tisztáznunk néhány alapvető kérdést:

 

 • Állandóan használt lakásba, vagy csak időszakosan a nyaralóba szeretnénk?
 • Mekkora lakást kell befűteni?
 • Kiegészítő fűtésként használnánk az elektromos fűtést vagy fő fűtésben gondolkodunk?
 • Milyen a lakásunk szigetelése?
 • Milyenek a nyílászárók?
 • Milyen forrásból érkezik az áram?


Ezeken túl fontos még minden esetben ismerni az épület energia veszteségét, és ennek megfelelően kiválasztani a szükséges fűtési energiát. Itt szükséges megemlíteni, hogy a legjobb, ha a rendszerünk helységenként vezérelhető, és külön a levegő, külön a padló hőmérséklete szabályozható.

 

Alapszabály, hogy ott fűtsünk, ahol vagyunk!

 

Nagy lakásokban, főleg családi házakban előfordulhat, hogy egyes helyiségeket nem is használunk, ezért ezeket felesleges is felmelegíteni. Ha van egy jól elhelyezett szobatermosztátunk, akkor könnyebben kontrollálhatjuk a hőmérsékletet az otthonunkban, vagy a fűteni kívánt épületben. Választhatunk heti programozású termosztátot, amin akár egy hétre előre is meg tudjuk adni a számunkra éppen szükséges hőmérsékletet. Ezek a szabályzók időjárás követő funkcióval is elérhetők most már a legtöbb helyen. Komplex fűtés rendszerekre is létezik modern megoldás.

 

A fűtést akár zónákra is oszthatjuk

Az igazán nagy területű házakban azt is megfontolhatjuk, hogy zónákra osztjuk a fűtést. Ez akkor is jól jöhet, ha több generáció lakja a házat, és mondjuk az egyik családtag fázós, de a többek nem annyira.


Egy átlagos méretű családi házban, vagy akár egy nagy belmagasságú lakásban nehezebb és költségesebb egyenletes és kényelmes meleget elérnünk bármilyen fűtést is választunk, de nem lehetetlen feladat. Ha okosan csináljuk, akkor még egészen pénztárcabarát megoldásokat is találhatunk a szakemberek segítségével.

Maximum 90-100 négyzetméterig, korszerű szigeteléssel, érdemes teljes elektromos rendszerben gondolkodni. Illetve nem folyamatosan használt helyiségekben, pl fürdőszoba, vagy kiegészítő fűtésként elavultabb gáz konvektorok mellé. Valamint nyaralókba is ideális lehet, az egyszerű és költséghatékony telepítés miatt.

Ha felújítunk, akkor alaposan át kell gondolni, hogy a szigetelést szükséges-e javítani a házon, vagy a lakáson. A szigetelés egy házon kívülről, míg egy lakás esetében gyakran belülről kerül fel, és más-más igényünk is lehet vele kapcsolatban. Például a lakás szigetelésekor fontos lehet a hőmegtartás mellett akár az is, hogy a zajoktól jobban védjen bennünket, így nagyon fontos a jó szigetelőanyag kiválasztása, amiben a fűtéssel kapcsolatos és a zajcsökkentésre irányuló cél is egyaránt teljesülhet. A külső szigetelés esetében érdemes minél vastagabb szigetelőréteget feltenni a házra, és olyan szigetelőanyagot választani, amely tartós és környezetbarát is egyben. Ez segít a meleget megtartani. A kellemes hőérzet része az is, hogy a házban friss legyen a levegő – a passzív házakban például ezt szellőztető rendszerekkel oldják meg, így általában nem szükséges ablakot nyitni, mert a házban folyamatosan friss és folyamatosan ideális hőmérsékletű lehet a levegő, akár az ablakok kinyitása nélkül is.

 

Elektromos fűtések fajtái. Mit, hol, hogyan érdemes használni?

1. Elektromos konvektor

Sokfélét találhatunk a boltokban, és ma már igen korszerű berendezésnek számítanak a konvektorok.
Fajtái:

 • álló konvektor – ahogy a nevében is benne van, szabadon áll.
 • fali konvektor, amit fixen telepíthetünk akár a régi radiátor helyére is,
 • design konvektor, amely kiváló fűtőtulajdonsági mellett még látványelemként is funkcionál,
 • és vizes helyiségbe való konvektor, amely teljesen biztonságos.

Mindegyik típusról elmondható, hogy remek kiegészítő akár a fő fűtés mellé, jó választás otthonra, vagy nyaralóba is. Akkor is bekapcsolható, ha a fűtés szezon még nem indult be, de mégis hűvösebbre fordulnak az esték. Különböző méretekben kapható, az új design kialakításnak köszönhetően szinte láthatatlan marad, és bármelyik helyiségben elhelyezhető. Ma már olyan korszerű, állítható hőfokszabályozókkal vannak ellátva, amelyek miatt rendkívül energiatakarékosan tudjuk használni őket. Létezik olyan változat is, amelyiken időzítő is van, így beprogramozhatjuk, mikor kezdjen el fűteni, hogy kellemes meleg legyen, mire hazaérünk. Ha valahol nincs mód más fűtés használatára, de akkor is remek megoldás, hogyha ideiglenesen van szükségünk fűtésre.

 

 1. Elektromos fűtőpanel

Ez a fűtés megoldás jó választás lehet számunkra az olyan helyiségekbe, ahol nem kell mindig melegnek lennie pl. téli kert, garázs, fürdőszoba. Előnye, hogy nagyon gyorsan bemelegszik, így szinte azonnal meleget ad, akár vizes helyiségekben is használható. Méretéhez és teljesítményéhez mérten hatékonyan fűt, ráadásul a helyzethez képest energiatakarékos. Fő előnye, hogy egyszerűen és könnyen, szakember nélkül is felszerelhető a falra. Mutatós, és hogyha már nincs rás szükség, magunkkal vihetjük és felszerelhetjük valahol máshol.

 1. Hőtárolós kályha

Kapható a kereskedőknél belőle álló, fali és beépíthető változat is. Nagyon jó választás, ha energiatakarékos megoldást keresünk, ugyanis üzemelése optimalizálható, csak akkor használ áramot, ha a szoba hőmérséklete ezt indokolja. Olyan helyekre ajánlott, ahol rendszeresen használt fűtőtestként tud üzemelni. Rendkívül hosszú életű, a rozsdamentes acél fűtőbetéteknek köszönhetően. Mivel állandó és egyenletes meleget biztosít a lakásban, így nem tud a fal, vagy a nyílászárók környéke penészesedni.

 1. Infrapanel

Vannak fa keretes, acél keretes és keret nélküli panelek is. Nagyon könnyen beolvad a környezetbe, szinte nem is látható, elegáns

infrapanel - elektromos fűtés

infrapanel

megjelenésű, mivel nincsenek rajta látható csövek. Igaz, hogy inkább kisebb helyiségek befűtésére alkalmas, de ott gazdaságosan használható. Akár a mennyezetre is felszerelhető, alkalmazható ritkán használt helyiségekben is, mivel a bekapcsolása után szinte azonnal felmelegíti az adott területet. Emiatt nagyon jó választás pl. nyaralókba, kisebb üzlethelyiségekbe, téli kertekbe. Könnyen, gyorsan, és szakember nélkül felszerelhető.

 1. Infra hősugárzó

Itt is három típust különböztetünk meg: a beltérit, a kültérit és a lábon állót. Mindhárom eszköz olyan speciális esetekre használható a legjobban, amikor gyorsan szeretnénk meleget csinálni. A kültéri változatokat akár éttermek teraszán vagy kertekben is használni lehet. Ki ne gondolt volna még egy hűvösödő őszi estén arra, hogy milyen jó volna a teraszon, vagy a kerti lugasban üldögélni, mégis melegben lenni? Erre a célra – otthonra, vagy vendéglátó egységekbe egyaránt kiváló megoldást jelent. Egyszerűen telepíthető, rengeteg méretben, állvánnyal vagy anélkül is kapható, így könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Ma már vannak korszerű, hőfokszabályozós változatok is.

 1. Olajradiátor

Nagyon jól jöhet, ha még nem akarjuk az állandó fűtést bekapcsolni. Előnye, hogy gyorsan felmelegíti a levegőt, a rászerelt kerekek miatt a lakásban könnyen áttolható máshová, ahol éppen szükség van rá. Könnyen szállítható, így nyaralóba is remek választás. Ma már olajradiátorokból is léteznek energiatakarékos változatok is. Nevével ellentétben nem igényel olajat, vagy feltöltést, elektromos árammal működik, egyszerűen csak be kell dugni és használni.

 1. Ventilátoros gyorsfűtő

Léteznek háztartási és ipari típusai egyaránt. Ezeken belül vannak falra szerelhető változatok. Akár percek alatt fel tud melegíteni egy kisebb helyiséget, kis méreténél és könnyű súlyánál fogva akárhová magunkkal vihetjük. Csendes, esztétikus, így bármelyik helyiségbe könnyen beilleszthető. Előszeretettel használják olyan létesítményekben, ahol gyors a változás, mint például építkezési konténerek, őrbódék, stb…

 1. Elektromos radiátor

Korszerű IP24-es védelemmel vannak ellátva, így vizes helyiségekben pl. fürdőszobában is lehet használni. Törülközők szárítására, és a fürdőszoba megfelelő klímájának biztosítására is kiválóan alkalmas. Többféle méretben is kapható, de mindegyiket könnyű felszerelni, nem kell hozzá szakembert hívni, ami a mai világban hatalmas nagy előnynek számít.

Túlmelegedés gátlóval is felszereltek, csendesek és akár időzíthetőek is. Rendkívül energiatakarékos egy ilyen szerkezet, hiszen csak akkor kapcsol be, ha a fürdőszoba hőmérséklete a megadott tartomány alá csökken.

 1. Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

A legfőbb előnye, hogy bármely helyiségbe könnyen elhelyezhető, nem kell hozzá felbontani a burkolatot, elég csak leteríteni a padlóra. Bármely tipusú fűtés rendszer kiegészíthető, illetve helyettesíthető vele, helytakarékos és könnyen kezelhető. Arról nem is beszélve, hogy egyenletesen oszlik el a meleg a helyiségben.

 1. Elektromos kazán

Jó megoldás lehet a radiátoros és radiátoros-padló/falfűtéses meleg vizes központi fűtésű rendszerekhez. Pontosan beállítható a hőmérséklet, ugyanakkor mindenképpen szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy biztonságosan működjön. Egy jól megtervezett elektromos kazán, és egy korszerű ármaforrás összekapcsolásával ideális fűtés megoldást kaphatunk, nem csak új házakban, hanem régi épületekben is.

 1. Fűtőfólia, fűtőfilm

A harmadik generációs infra fűtőfólia által kibocsátott sugárzás hullámhossza azonos az emberi szervezettel, ezért saját hullámhosszú sugárzásként érzékeljük ezt. A modern és gazdaságos fűtés technológia a szervezetünk számára biológiailag optimális, egészséges hő forrás. Javítjuk a helyiségek levegőminőségét: A 30 perces intervallumokban elvégzett kísérlet alapján megállapítást nyert, hogy ez az elektromos fűtőfólia 2 óra leforgása alatt 81 %-kal javítja a levegőminőséget. Ezen kívül a fóliával fűtött helyiségben szervezetünkre jótékony hatású légkör alakul ki, a levegő megtartja nedvességtartalmát, a levegő nem lesz száraz.Az elektromos fűtőfólia hatékonysága többszöröse, más elektromos fűtéseknek. Nagyon alacsony üzemeltetési költség, karbantartást nem igénylő rendszer, gyors felfűtési idő, pontos vezérlés, hosszú élettartam, minőségi meleg, Padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés vagy csak kiegészítőfűtés. Fólia 0,5 mm vastagságának köszönhetően, szinte bármilyen helyre telepíthető.

 

3 fontos, megfontolandó tanács mielőtt elektromos fűtés típusáról döntünk

1, Vásároljunk olyan készüléket, amiben modern fűtőbetét található!

Mindenképpen kerüljük el azokat a fűtőtesteket, amelyben izzószál fűt. Az izzószál izzik, égeti a port, szaga van, pattoghat és nem véletlen, hogy a többi uniós országban ilyen készüléket már nem talál semmilyen kereskedőnél.

2, Vásároljunk olyan berendezést, amelyik pontos, elektronikus termosztáttal rendelkezik!

A mechanikus termosztát már idejét múlt. Pontatlan, hibásan mér és jelentősen megnövelheti a fogyasztást egy megbízható vezérléssel rendelkező készülékhez képest.

3, Vásároljunk korrekt szerelési minőséggel és megfelelő szervizháttérrel rendelkező készüléket!

Az olcsó vásárlásnak csak rövid ideig örülhetünk, viszont a rossz, hozzá nem értő munkával sokáig együtt kell élnünk és bosszankodnunk az eredményen. Vásároljunk olyan készüléket, amely nem csak a garancia végéig hozza a tőle elvárható teljesítményt, hanem hosszú évekig problémamentesen üzemelhet. Tájékozódjunk a szamai szövetségekoldalain, különféle fórumokon, más felhasználóktól, akik hasonló rendszereket használnak, mint amit mi agunk is tervezünk. Kérezzük ki őket alaposan a hibákról és az előnyökről, hogy jól tudjunk tárgyalni a saját fűtésünket tervező mérnökkel.

Megéri-e drágább elektromos fűtőtestet vásárolnunk?

A legolcsóbb készülék az elektromos konvektor, aminek a lelke a fűtőbetét. A régebbi készülékekben fűtőszálat alkalmaztak, de ezt ma már energiatakarékos fűtőbetétre cserélték. Az uniós szabályozásnak köszönhetően, a régi, fűtőszálas készüléket néhány helyen ugyan lehet még kapni, de az olcsó ár ellenére, ne vásároljunk fűtőszálas megoldásokat, válasszunk korszerű elektromos fűtőtestet inkább.

Takarákosság infrapanellel

Takarékos megoldás lehet, ha az infrapanel mellett döntünk. Az infra-tartományban sugárzó panelek készítésénél igyekeznek a konvekciót (hőáramlást) minimálisra csökkenteni, miközben a készülék sugárzását (főleg az infra tartományban) minél jobban felerősíteni. A sugárzó hő kellemes hőérzettel jár, az alacsonyabb hőmérsékletet is komfortosnak érezhetjük.

A fűtőpanelek drágábbak, mert a fűtőbetét helyett, különféle technikai megoldásokkal hősugárzó felület hoznak létre. Ezek a készülékek egyesítik a konvekciós és a hősugárzás előnyeit.

Azt fontos szem előtt tartanunk, hogy a drágább készülékekben nem csak a felhasznált anyagok és a szerelési minőség változik, hanem a különféle innovatív technológiáknak köszönhetően a magasabb árhoz magasabb komfort és jobb  hőérzet is tartozik.

Gazdaságosabb az elektromos fűtés?

A fűtésrendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt évszázadok során, az ezredforduló óta azonban gyökeresen megváltozott a modern fűtés világa. Az tagadhatatlan tény, hogy egy korszerű fűtőpanel drágább energiát fogyaszt ugyan, de a pontosan beállítható energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően kevesebbet, mint a hagyományos fűtőberendezések.

Ha arra keresünk választ, hogy ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, az sem elhanyagolható tényező, hogy egy korszerű, gázzal működő központi fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a fűtés rendszer sokkal olcsóbban kiépíthető. Azaz hiába kell kevesebbet fizetni a hónap végén egy korszerű gázfűtés esetén, a beruházás csak igen későn, hosszú évek múltán térül meg, mire akár az újabb korszerűsítés is aktuálissá válik.

Tények

 • Az elektromos áram kétségtelenül az egyik legdrágább energiatípus
 • Azonban a korszerű elektromos fűtés rendszer a lehető legkevesebbet használ ebből az energiából, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott
 • A fűtőpanelekkel a fűtés rendszer kiépítésének és a készülékeknek költsége alacsony, kifejezetten kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális fűtési megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztanunk – az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén lehet gazdaságos választás
 • Összeköthető olyan alternatív áramtermelő egységekkel, mint például a napelem, vagy más energiatermelő rendszer. Ezzel pedig akár teljes egészében ingyenessé is tehetjük a fűtést a házunkban.

Létezik még egy nagyon fontos érv az elektromos fűtési rendszer gazdaságossága mellet, még ha elsőre nem is tűnik annak. Igen, igaz, hogy egy modern gázkazánnal – ha még nincs saját elektromos áramot termelő forrásunk, például napelemünk – olcsóbban lehet fűteni, mint az infrafűtéssel. De ha elgondolkodunk azon a lehetőségen, hogy a beruházás elején a környezetünkre való tekintettel, és a költségek optimalizálása érdekében napelemmel együtt telepítjük a fűtési rendszerünket, akkor így még kedvezőbb képet kapunk. Még így is olcsóbb lehet,  vagy körülbelül ugyan annyi a beruházási költség a gázhoz képest, egy hőszivattyús beruházás költségéről nem is beszélve, és innentől kezdve sokkal kevesebb, akár nulla a fűtésköltsége.

 

Fűtési költség példa infrafűtésre

Nézzünk erre is egy példát. Egy most épülő 100 m² alapterületű, jó szigetelésű ingatlan esetében, ahol 25 W/m² az energia veszteség óránként, 2520 kW/ó a várható éves fogyasztás, és 30 A szükséges a rendszer működtetéséhez. Jól látszik, hogy az ehhez szükséges napelem se foglal sok helyet a tetőn. Természetesen azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek van lehetősége napelemmel kombinálni ezt a rendszert.

Az elektromos fűtés beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, a készülékek tisztítása és karbantartási költsége alacsony. A technológia tiszta és környezetbarát, működés közben nincs korom- és porkibocsátás, nincs szükség kéményre sem. Ezzel el lehet kerülni a sokszor csak a bevételekre hajtó, néha nem is indokolt birságolás miatt kellemetlenkedő kéményseprők felbukkanását otthonunkban. Valamint az elektromos készülékek üzemeltetését könnyen automatizálhatjuk, így akár a távolból is kezelhetjük a telefonunk segítségével. Sokan vágynak „okos otthonra” – ez lehet talán az első lépésünk afelé, hogy ezt az álmot megvalósíthassuk.

Elektromos fűtés összegzés

Összegzésül mondhatjuk, hogy a fűtési rendszerek teljes beruházási költségét figyelembe véve, egymással szembe állítva, van olyan fűtés rendszer, ami ugyan nagyon kedvező üzemeltetési költségű (karbantartási költséget, és a nagyobb alapterület szükséglet költségét figyelmen kívül hagyva). Viszont az aránytalanul magas kezdeti költség soha, vagy nagyon sok idő eltelével térülnek csak meg, addigra viszont nagy valószínűséggel esélyes lesz a készülékcsere is.

Amikor az elektromos fűtési rendszerekről beszélünk, egy igazán sokoldalúan hasznosítható technológiáról van szó, amely mint padlófűtésként, illetve fal- vagy mennyezetfűtésként is megállja a helyét, de használható kiegészítő fűtésként is, sőt akár kültéren is sikeresen alkalmazható. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, ráadásul kifejezetten gazdaságos. Az infrafűtés további el nem hanyagolható előnye, hogy bármilyen burkolattal, akár már meglévővel is használható. Beszerelhető a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlóba.

 

Mindegy, hogy parketta, szőnyeg, járólap vagy kőburkolat fedi a padlót, kiváló eredmény érhető el a fűtőfilmekkel.

 

A kivitelezés kifejezetten kevés időt vesz igénybe. Míg a hagyományos fűtésrendszerek kialakítása nagyon hosszú és bonyodalmas lehet, és akár hetekig is eltarthat, addig a fűtőfilmek lefektetése egy-két nap alatt kivitelezhető. A beruházási költség alacsonyabb, mint bármely más technológia esetében, töredéke lehet a kondenzációs rendszerekének. Vannak, akik attól tartanak, hogy amit megspórolnak a kiépítésen, az üzemeltetés során fizetik majd meg. Erről azonban szó sincs. Az egyedülálló technológia a kimagasló hatékonyságnak köszönhetően igazán gazdaságosan üzemeltethető.

 

A szövetség azért jött létre, hogy azok számára, akik ilyen fűtésben gondolkoznak, hatékony és mielőbbi segítséget nyújthasson, nem csak megfelelő szakemberek és cégek közvetítésével, de a független és reális, tárgyilagos tájékoztatás biztosításával is. Forduljon hozzánk kérdéseivel!