Infrafűtés kisokos

 

Régen elterjedt az a nézet, hogy az elektromos fűtés túl drága, hogy nem költséghatékony, és hogy nem is korszerű. Ez a régi nézet mára nem hogy idejét múlta, de pont az ellenkezője igaz, különösen akkor, hogyha a korszerűsítés során ismerjük azokat a tényeket, melyek segítenek nekünk a fűtés rendszer kialakításakor spórolni, legyen szó, padlófűtésről, falfűtésről, mennyezeti fűtésről, illetve klasszikus hálózati áramról, vagy napelemes megoldásról.

Ha felelősen és előrelátóan szeretnénk dönteni valamiről – főleg, ha azt évtizedekig szeretnénk használni, együtt élni vele, értéket teremteni -, akkor előtte rengeteg mindent érdemes elolvasnunk, hogy közel teljes képet kapjunk.

 

Ki tud nekem segíteni infrafűtés kiválasztásában?

A fűtési rendszerünk kiválasztása valóban megéri a befektetett időt, energiát és a megkívánja a korrekt, becsületes tájékoztatást. Mindenképpen kérjünk hiteles forrásból segítséget, és mindig vizsgáljuk meg a szakértő indítékát, mielőtt rábízzuk az életünket – egy gyenge minőségű, olcsó és veszélyes infrafűtés rendszerre – vagy a család megtakarítását egy technológiára. Biztosan előfordulnak olyan helyzetek, vannak olyan ingatlanok, amikor ideálisabb más fűtési megoldást választani, mint az elektromos rendszereket. Egy dolog biztos: a jó szakemberek a megfelelő számítások elvégzése után azt is meg fogják nekünk mondani – ha van jobb, más megoldás – hiszen nem eggyel több fűtés rendszer  eladása a céljuk, hanem az új, korszerű ismeretek, technológiák megismertetése és elterjesztése.

 

Ha infrafűtési rendszer tervezésén gondolkodunk, fontos tisztáznunk néhány alapvető kérdést:

 • Állandóan használt lakásba, vagy csak időszakosan, például a nyaralóba szeretnénk?
 • Mekkora lakást kell befűteni?
 • Kiegészítő fűtésként használnánk az elektromos fűtést vagy fő fűtési rendszerként?
 • Milyen a lakásunk szigetelése?
 • Milyenek a nyílászárók?
 • Milyen forrásból érkezik az áram?


Ezeken túl fontos még minden esetben ismerni az épület energia veszteségét, és ennek megfelelően kiválasztani a szükséges fűtési energiát. Itt szükséges megemlíteni, hogy a legjobb, ha a rendszerünk
helységenként vezérelhető, és külön a levegő, külön a padló hőmérséklete szabályozható.

 

Alapszabály, hogy ott fűtsünk, ahol vagyunk!

 

Nagy lakásokban, főleg családi házakban előfordulhat, hogy egyes helyiségeket nem is használunk, ezért ezeket felesleges is felmelegíteni. Ha van egy jól elhelyezett szobatermosztátunk, akkor könnyebben kontrollálhatjuk a hőmérsékletet az otthonunkban, vagy a fűteni kívánt épületben. Választhatunk heti programozású termosztátot, amin akár egy hétre előre is meg tudjuk adni a számunkra éppen szükséges hőmérsékletet.

Ezek a szabályzók időjárás követő funkcióval is elérhetők most már a legtöbb helyen. Komplex fűtési rendszerekre is létezik modern megoldás. Akár olyan is, amely mobiltelefon applikációjával működtethető, akár távolról is elérve az otthoni fűtési rendszerünket.

 

A fűtés akár zónákra is osztható

Az igazán nagy területű házakban azt is megfontolhatjuk, hogy zónákra osztjuk a fűtést. Ez akkor is jól jöhet, ha több generáció lakja a házat. Ugye mind ismerjük azt, hogy a nagymama nagyon fázós, az anyuka éppen hűhullámokkal küzd, és folyton ablakot tárna, miközben az unokának épp elég volna a 21 fokos hőmérséklet, az is csak akkor, ha épp otthon van.  Ez eddig harccá változott az otthonokban, mivel nem volt lehetőség arra, hogy egyes területeken annyira fűtsünk, amennyire az mindenképp szükséges. Mostanra ez már a múlté – a családi béke a családi tűzhely (mit is mondok, a családi infrafűtés..) körül garantált.


Egy átlagos méretű családi házban, vagy akár egy nagy belmagasságú lakásban nehezebb és költségesebb egyenletes és kényelmes meleget elérnünk, ha nem megfelelő fűtés rendszert választunk, de nem lehetetlen feladat. Ha okosan csináljuk, akkor még egészen pénztárcabarát megoldásokat is találhatunk a szakemberek segítségével.

Maximum 90-100 négyzetméterig, korszerű szigeteléssel, érdemes teljes elektromos rendszerben gondolkodni. Illetve nem folyamatosan használt helyiségekben, pl fürdőszoba, vagy kiegészítő fűtésként elavultabb gáz konvektorok mellé. Valamint nyaralókba is ideális lehet. Infrafóliát telepíteni rém egyszerű, a lerakása sem túlzottan költséges (azért jó, ha szakemberre bízzuk, aki garanciát vállal)  és ami a lényeges, hogy akár minimális bontással járhat, tehát nem kell minden áron mindent újítani miatta. Ez nagyon fontos szempont.

 

Szigeteljünk okosan!

Ha felújítunk, akkor alaposan át kell gondolni, hogy a szigetelést szükséges-e javítani a házon, vagy a lakáson. A szigetelés egy házon kívülről, míg egy lakás esetében gyakran belülről kerül fel, és más-más igényünk is lehet vele kapcsolatban. Például a lakás szigetelésekor fontos lehet a hőmegtartás mellett akár az is, hogy a zajoktól jobban védjen bennünket, így nagyon fontos a jó szigetelőanyag kiválasztása, amiben a fűtési és a zajcsökkentésre irányuló cél is egyaránt teljesülhet. A külső szigetelés esetében érdemes minél vastagabb szigetelőréteget feltenni a házra, és olyan szigetelőanyagot választani, amely tartós és környezetbarát is egyben. Ez segít a meleget megtartani. A kellemes hőérzet része az is, hogy a házban friss legyen a levegő – a passzív házakban például ezt szellőztető rendszerekkel oldják meg, így általában nem szükséges ablakot nyitni, mert a házban folyamatosan friss és folyamatosan ideális hőmérsékletű lehet a levegő, akár az ablakok kinyitása nélkül is.

 

Fűtőfólia, fűtőfilm

Intelligens Fűtőfólia - infarfűtés

Intelligens Fűtőfólia

A harmadik generációs infra fűtőfólia által kibocsátott sugárzás hullámhossza azonos az emberi szervezettel, ezért saját hullámhosszú sugárzásként érzékeljük ezt. A modern és gazdaságos fűtés technológia a szervezetünk számára biológiailag optimális, egészséges hő forrás. Javítjuk a helyiségek levegőminőségét: A 30 perces intervallumokban elvégzett kísérlet alapján megállapítást nyert, hogy ez az elektromos fűtőfólia 2 óra leforgása alatt 81 %-kal javítja a levegőminőséget. Ezen kívül a fóliával fűtött helyiségben szervezetünkre jótékony hatású légkör alakul ki, a levegő megtartja nedvességtartalmát, a levegő nem lesz száraz.

Az elektromos fűtőfólia hatékonysága többszöröse, más elektromos fűtéseknek.

 • Nagyon alacsony az üzemeltetési költsége,
 • karbantartást nem igénylő rendszer, vagyis nem kell utólag szerelni, tisztítani, vagy bármit tenni vele
 • gyors felfűtési idő,
 • pontos vezérlés, pont ott, ahol fűteni szükséges, pont olyan melegre, amit szeretnénk.
 • hosszú élettartam, mivel egyáltalán nem szükséges hozzányúlni, nincs olyan része beépítve, ami meghibásodhat
 • minőségi meleget ad, a hőérzetünk végig kellemes, a levegőt sem szárítja ki, ezért az folyamatosan frissnek érződik
 • sokoldalúan használható (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés vagy csak kiegészítőfűtés.)
 • a fólia 0,5 mm vastagságának köszönhetően, szinte bármilyen helyre telepíthető, akár laminált padló alá, vagy a menyezetbe.

Infrafűtést használva 2-3 °C fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is elfogadhatóbbnak érzünk, mint a radiátoros megoldás esetén, azt pedig tudjuk, hogy minden egyes 1°C is akár 6-7 % megtakarítást jelenthet.

 

Infravörös sugárzás

Ez rejti a harmadik generációs intelligens fűtőfilm titkát, mivel a fólia ugyanazon a biológiai hullámhosszon sugároz, mint az emberi test. Emiatt arra kifejezetten jó hatást gyakorol az egészségre, valamint tökéletesen alkalmas tárgyak meleggel való feltöltésére is. A technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos infrafűtés a lehető leghatékonyabban szállítson energiát az anyagokba, így feltöltve őket. Több állatbarát beszámolója szerint a kis kedvencek is kifejezetten szeretik az infravörös sugárzást, az idős jószágok életminősége a használók beszámolói alapján javult.

Az intelligens fűtőfilm azon túl, hogy feltölti az érintett felületet, a padlót, a mennyezetet vagy a falat, egyenletesen sugároz az egész rendszerben.

fűtőfólia - padlófűtés

fűtőfólia – padlófűtés

Nem a levegő felmelegítése az elsődleges cél ennél a fűtés típusnál, hanem a tárgyak, berendezések, emberek. A padló vagy a fal képes tárolni az energiát, ami majd felmelegíti a szoba levegőjét, de az infrasugaraknak köszönhetően, már 10 perc elteltével nem fázunk az alacsonyabb hőmérséklet ellenére se.  Így válik az infrafűtés különösen gazdaságossá.

Az infrafűtés hasonló teljesítmény mellett működik, mint a többi elektromos fűtés. Az egyenletes sugárzás miatt hatékonysága és költségtakarékossága azonban jóval meghaladja azokét.

Az intelligens, modern fűtés nemcsak megelőzni képes a falak vizesedését, penészesedését, hanem ki is száríthatja azokat. A rendszer azonban nem szárítja a levegőt, ehelyett anionokkal tölti fel. A padlót nem melegíti túl, és nem kavarja fel a port. Ezen hatások miatt bártan mondhatjuk, hogy az infrafűtés egy kifejezetten egészséges módot kínál a lakás hőmérsékletének beállítására.

 

3 fontos, megfontolandó tanács mielőtt infrafűtésről döntünk

 1. Vásároljunk olyan készüléket, amely megbízható forrásból származik!
 2. Vásároljunk olyan berendezést, amelyik pontos, elektronikus termosztáttal rendelkezik!
 3. Vásároljunk korrekt szerelési minőséggel és megfelelő szervizháttérrel rendelkező készüléket!

Az olcsó vásárlásnak csak rövid ideig örülhetünk, viszont a rossz, hozzá nem értő munkával sokáig együtt kell élnünk és bosszankodnunk az eredményen. Vásároljunk olyan készüléket, amely nem csak a garancia végéig hozza a tőle elvárható teljesítményt, hanem hosszú 10 évekig problémamentesen üzemelhet. Tájékozódjunk a szakmai szövetségek oldalain, különféle fórumokon, más felhasználóktól, akik hasonló rendszereket használnak, mint amit mi magunk is tervezünk. Kérdezzük ki őket alaposan a hibákról és az előnyökről, hogy jól tudjunk tárgyalni a saját fűtésünket tervező mérnökkel.

Négy ok, amiért megéri a drágább intelligens fűtőfóliát választanunk

 

Komfort élmény

Az infrafűtés magas színvonala komfortos mennyezet – padlófűtést biztosít számunka nem csak a lakásban, házban, vagy a lakóhelyiségben, hanem szállodában, étteremben, kávéházban, üzletközpontban, vagy akár irodaépületben, kávéházban, hétvégi házban, sportlétesítményben, mezőgazdasági építményben és minden olyan helyen, ahol szükség van melegre.

 

Egészségre gyakorolt hatás

Az infrafűtés egyértelműen pozitív hatással bír az emberi szervezetre. Ha a fűtőfólia a bútor közelébe kerül és a penészedésre hajlamos, nedves fal felé irányítjuk, akkor a tapasztalatok szerint a penész teljesen megszűnik a lakásban, és nem jelenik meg többet. A penésszel – aki már tapasztalta, tudja – hatalmas harcokat vívnak egyes ingatlanokban, vegyszerek és különféle festékek formájában iszonyú sokat költenek a penészmentesítésre, a fűtőrendszeres megoldás sokszorosát is kiadják feleslegesen. A probléma azonban az infrafűtés bevezetésével véglegesen megszűnik.

A jelenség magyarázata, hogy az infrafűtés megemeli a falak hőmérsékletét, ennek következtében a harmatpont kijjebb kerül, így megszűnik a penész táptalaja. Ha pedig nincs ami a penészt táplálja, az nem is tud kialakulni.

 

Egyedi fűtés kialakítása esetén nem véletlen nevezik az infrafűtést egészséges fűtésnek.

 

Gazdaságosság

Alacsony beruházási költség, napelemes rendszerrel kibővítve akár nulla Ft-os rezsi számla is elérhető.

 

 

Szerteágazó felhasználási lehetőségek

Használhatjuk padlófűtésként, mennyezetfűtésként, falfűtéskét, és akár kiegészítőfűtésként is.

Az intelligens fűtőfólia teljesítménye hasonló a többi elektromos fűtésrendszerhez képest, viszont a végső hatékonysága sokkal magasabb a megfelelő egyenletes hősugárzásnak köszönhetően. A tulajdonságainak köszönhetően az a fűtésirendszer képes eltávolítani a falakból a nedvességet, a levegőt anionokkal tölti fel, nem fűti túl a padlót, nem szárítja a levegőt, nem kavarja a port, ezáltal egészségünkre pozitív hatással van.

Hol használható a fűtőfólia?

 

Padlófűtés

Az adott padlóburkolatnak megfelelően különböző rétegrenddel fektetjük le a fűtőfóliákat, amelyek kivételes vékonyságuknak köszönhetően nem igényelnek túl sok helyet, illetve beszerelésük emellett jelentősen könnyebb, mint a hagyományos fűtésrendszereké, ráadásul az áruk is kedvezőbb.
Az intelligens fűtőfólia nemcsak feltölti a padlót, hanem egyúttal ideális hőérzetet nyújtva, egyenletes sugárzást is biztosít az egész rendszeren belül.

 

Falfűtés

A falfűtés nagyszerű megoldás lehet abban az esetben, ha felújítás során nem szeretnénk burkolatokat bontani, vagy nem áll rendelkezésre elegendő magasság a padló alatt. Inkább kiegészítő fűtésként használatos, mivel kizárólag a szabad falfelületekre van mód telepíteni. Bútorokkal eltakarni nem szabad, mivel ez rontaná a fűtőfólia teljesítményét. A fűtés a falra van felrögzítve, gipszkartonnal vagy faliszőnyeggel lehet eltakarni.

Mennyezetfűtés

A régebben használt fűtési rendszerekkel ellentétben, napjainkban egyre gyakrabban kerül előtérbe a mennyezetfűtés esetében is az

fűtőfólia - elektromos fűtés - infarfűtés

fűtőfólia

energiatakarékosság, a gazdaságosság, a kisebb helyigény, a minél nagyobb hatékonyság és az egészséges fűtés. Ezért is nagyon praktikus a harmadik generációs, intelligens fűtőfólia.

 

Gazdaságosabb az elektromos fűtés?

A fűtésrendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt évszázadok során, az ezredforduló óta azonban gyökeresen megváltozott a modern fűtés világa. Az tagadhatatlan tény, hogy egy korszerű fűtőpanel drágább energiát fogyaszt ugyan, de a pontosan beállítható energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően kevesebbet, mint a hagyományos fűtőberendezések.

Ha arra keresünk választ, hogy ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, az sem elhanyagolható tényező, hogy egy korszerű, gázzal működő központi fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a fűtés rendszer sokkal olcsóbban kiépíthető. Azaz hiába kell kevesebbet fizetni a hónap végén egy korszerű gázfűtés esetén, a beruházás csak igen későn, hosszú évek múltán térül meg, mire akár az újabb korszerűsítés is aktuálissá válik.

 • Az elektromos áram kétségtelenül az egyik legdrágább energiatípus
 • Azonban a korszerű elektromos fűtési rendszer a lehető legkevesebbet használ ebből az energiából, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott
 • A fűtőpanelekkel a fűtési rendszer kiépítésének és a készülékeknek költsége alacsony, kifejezetten kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális fűtési megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztanunk – az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén lehet gazdaságos választás
 • Összeköthető olyan alternatív áramtermelő egységekkel, mint például a napelem, vagy más energiatermelő rendszer. Ezzel pedig akár teljes egészében ingyenessé is tehetjük a fűtést a házunkban.

Létezik még egy nagyon fontos érv az elektromos fűtési rendszer gazdaságossága mellet, még ha elsőre nem is tűnik annak. Igen, igaz, hogy egy modern gázkazánnal – ha még nincs saját elektromos áramot termelő forrásunk, például napelemünk – talán egy ideig olcsóbban lehet fűteni, mint az infrafűtéssel. De ha elgondolkodunk azon a lehetőségen, hogy a beruházás elején a környezetünkre való tekintettel, és a költségek optimalizálása érdekében napelemmel együtt telepítjük a fűtési rendszerünket, akkor így még kedvezőbb képet kapunk. Még így is olcsóbb lehet,  vagy körülbelül ugyan annyi a beruházási költség a gázhoz képest, egy hőszivattyús beruházás költségéről nem is beszélve, és innentől kezdve sokkal kevesebb, akár nulla a fűtésköltsége.

 

Nézzünk erre is egy példát

 Egy most épülő 100 m² alapterületű, jó szigetelésű ingatlan esetében, ahol 25 W/m² az energia veszteség óránként, 2520 kW/ó a várható éves fogyasztás, és 30 A szükséges a rendszer működtetéséhez. Jól látszik, hogy az ehhez szükséges napelem se foglal sok helyet a tetőn. Természetesen azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek van lehetősége napelemmel kombinálni ezt a rendszert.

Az elektromos fűtés beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, a készülékek tisztítása és karbantartási költsége alacsony. A technológia tiszta és környezetbarát, működés közben nincs korom- és porkibocsátás, nincs szükség kéményre sem. Ezzel el lehet kerülni a sokszor csak a bevételekre hajtó, néha nem is indokolt birságolás miatt kellemetlenkedő kéményseprők felbukkanását otthonunkban. Valamint az elektromos készülékek üzemeltetését könnyen automatizálhatjuk, így akár a távolból is kezelhetjük a telefonunk segítségével. Sokan vágynak „okos otthonra” – ez lehet talán az első lépésünk afelé, hogy ezt az álmot megvalósíthassuk.

Összegzésül mondhatjuk, hogy a fűtési rendszerek teljes beruházási költségét figyelembe véve, egymással szembe állítva, van olyan fűtési rendszer, ami ugyan nagyon kedvező üzemeltetési költségű (karbantartási költséget, és a nagyobb alapterület szükséglet költségét figyelmen kívül hagyva). Viszont az aránytalanul magas kezdeti költség soha, vagy nagyon sok idő eltelével térülnek csak meg, addigra viszont nagy valószínűséggel esélyes lesz a készülékcsere is.

Amikor az elektromos fűtési rendszerekről beszélünk, egy igazán sokoldalúan hasznosítható technológiáról van szó, amely mint padlófűtés, illetve fal- vagy mennyezetfűtés is megállja a helyét, de használható kiegészítő fűtésként is, sőt akár kültéren is sikeresen alkalmazható. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, ráadásul kifejezetten gazdaságos. Az infrafűtés további el nem hanyagolható előnye, hogy bármilyen burkolattal, akár már meglévővel is használható. Beszerelhető a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlóba.

 

Mindegy, hogy parketta, szőnyeg, járólap vagy kőburkolat fedi a padlót, kiváló eredmény érhető el a fűtőfilmekkel.

 

A kivitelezés kifejezetten kevés időt vesz igénybe. Míg a hagyományos fűtésrendszerek kialakítása nagyon hosszú és bonyodalmas lehet, és akár hetekig is eltarthat, addig a fűtőfilmek lefektetése egy-két nap alatt kivitelezhető. A beruházási költség alacsonyabb, mint bármely más technológia esetében, töredéke lehet a kondenzációs rendszerekének. Vannak, akik attól tartanak, hogy amit megspórolnak a kiépítésen, az üzemeltetés során fizetik majd meg. Erről azonban szó sincs. Az egyedülálló technológia a kimagasló hatékonyságnak köszönhetően igazán gazdaságosan üzemeltethető.

 

Néhány izgalmas felhasználsó mód, ahol az infrafólia működik:

Kutyaház fűtése. Madárház fűtése. Ipari őrbódé fűtése. Konténerház fűtése. Borospince borkóstoló részének lokális és időszakos fűtése.

 

Templom fűtése – ahol nem kell az egész épületet kifűteni, elég  akkor, amikor mise/istentisztelet van, azokban a sorokban, és a szószéknél, ahol a hívek és a pap tényleg vannak, csak azokban az időszakokban, amikor arra szükség van.

 

Tippünk:  Érdeklődjön a szakmai szövetségnél! A szövetség azért jött létre, hogy azok számára, akik ilyen fűtési rendszert terveznek, hatékony és mielőbbi segítséget nyújthasson, nem csak megfelelő szakemberek és cégek közvetítésével, de a független és reális, tárgyilagos tájékoztatás biztosításával is.