A gyorsan változó és kiszámíthatatlan rezsiárak mellett, egyre többen érdeklődnek a modern fűtési megoldások iránt. Az építkezők vagy felújítók előtt álló nehézségekben segít cikkünk kiigazodni, hogy mi is a különbség az infrapanel és fűtőfilm között?

Mi is az az infrapanel?

Az infrafűtés legelterjedtebb és legrégebbi változata. A lakberendezők kedvence, mert sokrétűen és kreatívan lehet vele a házak utólagos fűtését vagy akár a teljes fűtését megoldani. Ez egy olyan „eldugott” rendszer, amelynek különleges felhasználási módjai lehetnek.

Tökéletes designelem a lakásban –  az infrapanel egyedisége, hogy a fürdőszobai tükör mögé, gardróbszekrény tükre mögé építhető, ahonnan pont annyi melegséget ad nekünk, amennyit szeretnénk, ugyanis távolról irányíthatjuk, előre programozhatjuk és bármikor módosíthatjuk. Felületei is lehetnek izgalmasak, különböző textúrájú paneleket lehet vásárolni, amelyek feldobják a helyiséget. Az infrapanel remekül álcázhatja magát akár faliképként is, így a nappaliban vagy hálóban kényelmes meleget varázsolhatunk az ágyunk vagy a kanapénk fölé.

Infrapanelünkkel megoldható egy központi fűtéses lakás kiegészítő fűtése: kis területű, nem folyamatosan használt helyiségekben kiváló fűtési megoldást jelent. Mennyezetre vagy falra is szerelhető, emellett nem kell helyet adni semmiféle fűtőtestnek. Az energiatakarékos infapanelek szabályozhatósága, programozhatósága olyan előny, amely lehetővé teszi, hogy csak ott és akkor fűthessünk, amikor és ahol arra valóban szükség van. Érdemes még megfontolni, hogy áramforrásunkat is modernizáljuk, így a napelemek felszerelésének köszönhetően, vagy akár más alternatív energia nyerő rendszerek használatával gazdaságos üzemeltetés még egyszerűbbé válik.

Infrapanelek változatai:

Az infapaneleknek különböző változataik léteznek:

 • Luxus infrapanel jellemzői:
  • fali vagy mennyezeti telepítésre javasoljuk,
  • könnyű összeszerelhetőség jellemző rá,
  • teljesen elrejthető tápkábel, így nagyon elegáns lesz otthonunkban,
  • enyhén textúrált matt felület jellemző rá.

infrapanel és fűtőfilm

 • Tükörfűtés – infapanellel:
  • fürdőszobába vagy keskeny folyósokra javasolt,
  • tartós réz, nikkel és mangán ötvözettel van bevonva, hogy tartós legyen a termék,
  • könnyen felszerelhető a falra,
  • nem szárítja a levegőt.

infrapanel és fűtőfilm

*Összességében az infravörös fűtés, az infrapanel mint fő fűtés vagy alternatív fűtési megoldás kiváló alternatívát jelent mindenki számára. 2017-es, nem reprezentatív belső mérés alapján.

Mi is az a fűtőfilm?

A fűtőfilm vagy másnéven fűtőfólia egy vékony, 0,5 mm vastag fóliával készült, távoli infravörös sugárzáson alapuló fűtéstechnológiai rendszer, amelyet falba, padlóba, vagy mennyezetbe lehet beépíteni. Használható kiegészítőfűtésként és teljes fűtési rendszerként is.

A 3. generációs fűtőfólia vagy fűtőfilm számos előnnyel rendelkezik és számos beszerelési módhoz kedvező:

 1. modern fűtési rendszerként használható lakásban/házban – padlóba, mennyezetbe és falba is be tudjuk szerelni. A legoptimálisabb, ha a felújítás vagy építkezés során az adott rétegrendhez igazítva beépíthető a lakás vagy ház szerkezetébe.
 2. kiváló kiegészítő fűtés – lakóhelyiségen felül, szállodákban, éttermekben, üzletközpontokban, irodaépületekben, óvodákban, hétvégi házakban vagy akár sportlétesítményekben is érdemes használni.
 3. különleges felhasználási módjai – remek opció lehet különleges fűtési megoldásokhoz, például sátorfűtéshez, lovarda fűtéséhez vagy palántamelegítéshez. Könnyen és gyorsan telepíthető, akár 2 nap alatt!

A fűtőfilm biztosítja a kívánt hőmérsékletet, nem szárítja a levegőt és nincs szálló por, ezáltal kiváló megoldás lehet légúti betegségekben szenvedők számára. A fűtőfófilm által kibocsátott sugárzás hullámhossza azonos az emberi szervezettel, ezért saját hullámhosszú sugárzásként érzékeljük azt. A 30 perces intervallumokban elvégzett kísérlet alapján megállapítást nyert, hogy ez az elektromos fűtőfólia 2 óra leforgása alatt 81%-ra javítja a levegőminőséget. Gazdaságos fűtési rendszer, hiszen az elektromos fűtőfólia hatékonysága többszöröse más elektromos fűtésnek. Alacsony üzemeltetési költség, karbantartást nem igénylő rendszer, gyors felfűtési idő, pontos vezérlés, hosszú élettartam, minőségi meleg jellemző rá. Az infrapanelhez képest olcsóbb az üzemeltethetősége.

Ajánlatkérés: infra padlófűtés, mennyezetfűtés, és falfűtés

Mondd el te is véleményed, melyiket tartod praktikusabbnak, jobbnak az infrapanel és a fűtőfilm közül!

infrapaMondd el te is véleményed, melyiket tartod praktikusabbnak, jobbnak az infrapanel és fűtőfólia közül!nel és fűtőfilm