Egy új építésű ház építésénél elgondolkodtató lehet, egy rezsimentes otthonok kialakítása. Ehhez számtalan megoldás áll rendelkezésre. Célszerű már a tervezési fázisban minden információt és elvárásunkat megosztani a tervezővel, hogy ezen igényeknek megfelelően tervezze meg álomotthonunkat. Miként lehet az elektromos fűtés rezsicsökkentés eszköze?

elektromos fűtés rezsicsökkentés

  1. Kialakítandó helyiség pontos paramétereinek meghatározása.

A feleslegesen kialakított nagy területek később költséget fognak jelenteni, mind a fűtés, mind a hűtés esetében.

  1. Mindennél fontosabb a szigetelés.

Figyeljünk az épület teljes és megfelelő szigetelésére. Még ha a kezdeti beruházási költségeket meg is emeli, nem 2-3 évre tervezünk egy otthont magunknak. A szigetelés által csökkentett energia veszteséget folyamatosan élvezhetjük. Nem elhanyagolható dolog, hogy kisebb teljesítményű fűtés-, hűtés- vagy napelem-rendszere lesz szükség.

  1. A megfelelő fűtés kiválasztásával szintén tudunk pénzt megtakarítani.

Napjainkban felkapott dolog a hőszivattyú, ami tényleg kis fogyasztással üzemeltethető, viszont a folyamatos garanciális vagy szervizköltségeket sokan elfelejtik hozzászámolni a kiadásokhoz, pedig ez ennél a fűtésnél magasabb lehet, mint a tényleges fűtésköltség.

Egyre felkapottabb és trendibb fűtés megoldás az infra padlófűtés. Ennek előnye, hogy más elektromos fűtésekhez képest kb. 20%-kal kisebb a fűtésköltség, mivel a sugárzó hő először az embert magát melegíti fel, majd csak később a levegőt.

A beton alá épített fűtés esetén a beton is akkumulátorként működik, ami eltárolja, és folyamatosan adja le a meleget.

Fontos lehet egy fűtésrendszer esetén a helyiségenkénti vezérlés. Teljesen más időben használjunk egy fürdőszobát, hálószobát, vagy nappalit és természetesen mindegyikben más-más hőmérsékletet szeretnénk elérni. Egy megfelelő vezérléssel ez is sok-sok ezer forint spórolást jelenthet egy évben.

  1. Napelemmel is csökkenthetők a költségek.

Érdemes a beruházási költséget összességében nézni. Egy alacsony infrafűtés-rendszer esetén spórolunk annyi pénzt, hogy kijön belőle egy napelemrendszer is. Így máris elérhető egy rezsimentes otthon.

elektromos fűtés rezsicsökkentés

Elektromos fűtés rezsicsökkentés: de mi a helyzet, ha nem most építkezünk?

Sajnos ez, ami inkább jellemző a magyar háztartásokra. A gázárak drasztikus emelkedése miatt jelenleg gazdaságosabban fűthetünk elektromos fűtéssel.  Használjunk akár kiegészítésnek, akár fűtőtestnek elektromos eszközöket. Az elektromos fűtés rezsicsökkentés alapja lehet!

Egy nagyobb lakás esetén hasznos megoldás lehet egy infrapanel vagy egy fűtőpanel felszerelése, amivel akkor és ott fűtünk, ahol éppen tartózkodunk. Ezen berendezések utólag, bontás nélkül is felszerelhetőek.

Jó megoldás lehet, ha már amúgy is terveztük a lakásunk kisebb felújítását, ha infra padlófűtést építünk ki úgy, hogy Fűtőfóliát helyezünk a laminált parketta alá. Nem igényel nagy bontást, egy nap alatt kész a teljes munka, és helyiségenként vezérelhető.

elektromos fűtés rezsicsökkentés

Napelem

A napelem a meglévő lakások, házak esetén is telepíthető utólag. Az elmúlt időszakban nagyon sok támogatás jelent meg az ilyen beruházásokra itthon, ami részben vagy teljesen visszaigényelhető. A nagyszámú érdeklődés miatt sajnos a cégek kivitelezési és szállítási ideje is megnövekedett, nem ritka, hogy már csak 2023-as telepítéssel vállalnak munkát.

Röviden összefoglalva a fentieket: akármennyire is az van a köztudatban, hogy elektromos árammal fűteni drága, ez már nem állja meg a helyét. A gazdaságos infrafűtések gyorsan csinálnak komfortos meleget otthonaikban. Helyiségenkénti vezérléssel, napelemmel kombinálva, nem elérhetetlen a rezsi- és karbantartásmentes otthon.

Írd meg a véleményedet, miként lehet csökkenteni az elektromos fűtéssel a rezsidet!