Annak ellenére, hogy milliók szereltetnek fel napelemeket, sokan még mindig szkeptikusak ezzel a megoldással kapcsolatban. Bár a napenergia nem új keletű technológia, de nem is olyan régi, amit generációk óta használnánk, így még sokat kell tanulnunk a működéséről és a gazdasági szempontjairól. Ha ön is kételkedik abban, hogy valóban szükségesek-e ezek a berendezések az ön számára, akkor jó helyen jár. Ebben a cikkben megcáfoljuk a napelemekkel kapcsolatos tévhiteket, hogy valós információkhoz juthasson, és többet megtudhasson arról, miért hisznek az emberek ezekben a mítoszokban. Íme néhány napelem tévhit dióhéjban.

 

A napelem nem “tetőbarát”

Az első ilyen napelemmel kapcsolatos tévhit, amelyről beszélni fogunk, az az, hogy kárt tehet a tetőben, ha a napelemes panelek mellett dönt. Sokan amiatt aggódnak, hogy az egész tetőt újra kell építeniük, vagy végzetes sérüléseket szenved, amikor megpróbálják hozzárögzíteni az egységeket.

Igazság szerint ezek a berendezések egyáltalán nem tesznek kárt a tetőszerkezetben. Annak ellenére, hogy rögzítik a paneleket, nem kell fúrni-faragni és ugyanolyan könnyen el lehet távolítani, mint ahogy felszerelték őket.

Érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben napelemeket szereltet fel a háza tetejére, azzal igazából még védi is a tetőt, tehát meghosszabbíthatja az élettartamát is.

Nap nélkül nincs napelem

Sokan attól félnek, hogy ezek a panelek használhatatlanok lesznek egy borúsabb napon, hacsak nem olyan területen élnek, ahol egész nap télen-nyáron ragyogó napsütés van. Bár érthető az aggodalom, tudnia kell, hogy ezek a berendezések nem így működnek.

Megfigyelhető, hogy amennyiben kint felhősebb idő van, vagy esik az eső, a panelek akkor is dolgoznak. A téli hónapokban is dolgoznak, így nincs ok az aggodalomra. Valószínűleg nem tudja, de a berendezések még hatékonyabban működnek, amikor nincs kint kánikula. Így bőven elegendő áramot termelnek akkor is, ha felhős az ég.

Állandó karbantartást igényel

Tagadhatatlan, hogy oda kell figyelnünk a tulajdonunkban lévő tárgyakra. Azonban nagy különbség van aközött, hogy alkalmanként kell erre pénzt és időt fordítanunk, vagy minden egyes nap szembetaláljuk magunkat egy megoldandó problémával.

Emellett fontos tudni, hogy a rendeszes tisztításukról nem szabad megfeledkezni, ám szerencsére ezt nagyon egyszerűen megteheti szimplán víz használatával.

Túl sok pénzt kell befektetni

Mint minden újonnan feltalált termék, a piacra kerülésekor a napelemes panel is rettentően drága volt. Mivel az emberek sokkal könnyebben emlékeznek vissza a negatív, mintsem a pozitív élményekre, így főleg a magas ár az, ami eszébe jut az embereknek a napelemekkel kapcsolatban. Ma már ezeknek a berendezéseknek sincs olyan horribilis ára, mint azt gondolnánk.

A fejlett technológiáknak hála, ma már rengeteg különböző modell létezik, így könnyedén kiválaszthatja a költségvetésének leginkább megfelelőt. Ráadásul nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ezek a panelek néhány éven belül visszafizetik az összes befektetett pénzt, sőt akár még profitot is termelhetnek.

Nem éri meg a napelem

Most, hogy tisztáztuk, ezek a panelek jelentősen kedvezőbb áron megvásárolhatóak, mint pár évvel ezelőtt, fontos tudnia, hogy ezen felül még számos beruházást igényelnek. Aki nem ért hozzá, esetleg úgy gondolhatja, hogy felesleges, vagy szimplán nem éri meg pénzt áldozni ezekre a rendszerekre.

Valójában lényegtelen, hogy mennyi áramot fogyaszt havonta, illetve, hogy nappal vagy éjszaka működik, idővel drasztikusan csökkennek majd a számlái. A házban található összes készüléket feltölti és működteti.

Elveszi az ingatlan értékét

Végül, de nem utolsósorban, amiről beszélni fogunk, az nem más, mint az ingatlan értéke és hogy miként befolyásolják azt a napelemes panelek. Átlagosan egy ember 3-4 alkalommal költözik az élete során, így érthető, ha amiatt aggódik, hogy költözés esetén mennyiért tudja majd eladni jelenlegi házát.

Ebben az esetben nagyszerű hírünk van a számára. Szakértőink szerint az ingatlanok értéke jelentősen növekedni fog abban az esetben, ha napelemes rendszert szereltet fel a tetőre.

Amennyiben magával szeretné vinni a paneleket új otthonába, annak sincs akadálya. Könnyen fel- és leszerelhetőek, anélkül, hogy bármilyen sérülést okoznánk. Tehát, ha úgy dönt, magával viszi a paneleket, még akkor is profitálhat belőle!

Ebben a 6 dologban sokan hisznek annak ellenére, hogy nem igazak. Mielőtt elvetné az ötletet, hogy napelemet szereltessen fel otthonába, ismerje meg a tényeket és járjon utána a valós információknak. Ne feledje, az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, az az, hogy megfelelő gyártót válasszon. A rendszerek többségéhez garancia jár, így nem kell aggódnia az esetleges problémákon sem, illetve vissza is küldheti őket.