Laikusként igencsak sokszor kerülhet az ember olyan helyzetbe egy építkezés során, hogy egymaga nem tud ésszerű döntést hozni egy fontos tényezővel kapcsolatban, mert egyszerűen nem jártas az adott témában. Ilyen lehet például a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása is. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, először is mindenképpen tisztáznunk kell, hogy hogyan is működnek a modern fűtési rendszerek. Ebben a cikkben két ilyen fűtési rendszer kerül vizsgálatra, a fűtőfólia és hőszivattyú.

 

Hogyan működik a fűtőfólia?

Ezzel szemben a fűtőfólia egy rugalmas, vékony infravörös elektromos fűtőtest. A kulcs nem más, mint egy úgynevezett grafitpaszta. Ez az anyag generálja a hőt és az infravörös melegítést. A teljesítmény a paszta sűrűségétől és arányaitól függ. Egészen egyszerűen úgy lehetne elmagyarázni, hogy hosszú hullámhosszú, fény nélküli, alacsony frekvenciájú infravörös sugarakat bocsátanak ki, amely elősegíti a tér gyorsabb felfűtését és a tér könnyedén elnyeli a hőt rövid idő alatt.

Érdekesség, hogy az ilyen típusú technológia esetében a sugarak nagyon hasonlítanak a nap sugaraihoz, azzal a különbséggel, hogy közeli vagy távoli sugárzásról beszélünk. Az utóbbit gyakran alkalmazzuk paneleknél, míg a másik látható fényt bocsát ki és bár néha még alkalmas is lehetne a fűtésre, nem olyan előnyös, mint a távoli sugárzás. A sugarak mozognak és a térben lévő molekulákat oszcillációra késztetik, ezzel pedig energiát szabadítanak fel. Ennek a technológiának három fő alkalmazási területe van. A padlófűtés, mennyezeti fűtés és falfűtés, így egyaránt használják családi házakban, irodákban és lakásokban is.

Hogyan működik a hőszivattyú?

hőszivattyú alkalmazása során egy adott forrásból (föld, víz vagy levegő) energiát vesz fel, majd ad le egy másik helyen a kívánt hőmérsékleten. Lényegében a hagyományos hőszivattyús rendszer egy olyan megoldás, amely egyszerre biztosítja a fűtést, hűtést és a melegvíz előállításáért is felelős. A berendezés általában egy kültéri és egy beltéri egységből áll, úgynevezett osztott rendszer szerint működik. A kültéri egység a levegőből, vízből vagy talajból nyert energiát használja fel, majd továbbítja a beltéri egységnek. Ez biztosítja a kívánt eredményt (hűtés, fűtést vagy melegvíz), attól függően, hogy milyen típusú hőleadókhoz vannak csatlakoztatva. Szinte minden háztartásban megtalálható, leggyakrabban hűtő-, esetleg szárítógép formájában.

Fűtőfólia és hőszivattyú: milyen szempontjaink lehetnek a választás során?

Na, de beszéljünk egy kicsit arról, hogy melyiket célszerűbb választani, illetve milyen tényezőket érdemes figyelembe venni.

1. Sebesség

Amíg a hőszivattyúnak órákra van szüksége ahhoz, hogy előállítsa az általunk kívánt hőmérsékletet, hiszen két különböző berendezési panelen kell keresztül mennie az energiának, mire tökéletesen feldolgozza azt a rendszerünk, addig a fűtőfólia percek alatt képes biztosítani számunkra a megfelelő hőmérsékletet, függetlenül attól, hogy milyen dermesztő hideg van kint.

2. Beruházási költségek

Bizonyára, Ön is hallotta már, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy egy elektromos fűtési rendszer beruházási költségei az eget verik, ám ez igazából téves információ. Valóban nem fillérekről beszélünk, de még mindig nem magasabb az ára, mint a hőszivattyús berendezésnek, ahol a kültéri és a beltéri egység árával is számolnunk kell.

3. Fűtőfólia és hőszivattyú: működtetési költségek

A működési költségekről alkotott vélemények nagyon megoszlanak. Még a mai napig is rengetegen hiszik azt, hogy nem tudnák megfizetni az elektromos fűtést és ezért inkább a hőszivattyú választják. Ennek ellenére, az elektromos fűtés működési költségei elérhetik akár a 0 Ft-ot is ha napelemmel együtt telepítjük.

4. Helyigény

A hőszivattyú helyigénye viszonylag nagy, ugyanis a kültéri és a beltéri panel is hozzávetőlegesen nagy helyet foglal, míg a fűtőfólia a nevéből adandóan egy vékony felület, amely egyaránt felszerelhető padlóra, falra, vagy a mennyezetre is, a helyiség adottságaitól függően.

5. Fűtőfólia és hőszivattyú: Pontosság

Napjainkban a legpontosabb fűtési rendszer tagadhatatlanul az infravörös fűtőfólia, amely egy termosztát segítségével könnyedén szabályozható. Érdekesség, hogy léteznek intelligens rendszerek is, amelyet akár okostelefonjáról is irányíthat, anélkül, hogy az adott helyiségben tartózkodna.

6. Karbantartás

Míg a hőszivattyús panelek rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényelnek, addig a fűtőfóliával szinte minden karbantartási költségnek búcsút inthet, hiszen a felszerelés után nincs szüksége az éves ellenőrzésekre sem.

7. Fenntarthatóság

Napjainkban talán az egyik legfontosabb tényező a fenntarthatóság. Egyes hőszivattyúk képesek akár 65%-ban zöld energiát használni, ezzel védve a környezetet. Így laikusként jogosan gondolnánk, hogy ez a környezetbarát megoldás, ám ez nem teljesen igaz. A fűtőfólia könnyedén működtethető napelemmel és nem bocsát ki semmilyen káros anyagot. A többi fűtési rendszerrel szemben nem kavarja fel a port. Tüdőbetegek számára mindenképp, de egy egészéges ember számára is ez az optimális megoldás, ugyanis javítja a levegő minőségét.

8. Hőszivattyú és fűtőfólia: hőveszteség

A fűtőfólia 99%-os hőfeldolgozással bír, mert helyben megy végbe a folyamat, így szinte minimális a hőveszteség, ami semelyik másik rendszerről nem mondható el.

9. Lehetőségek

A fűtőfólia széleskörűen használható, hiszen a helyiség adottságait figyelembe véve, magunk választhatjuk ki, hogy hova szereljük fel. A hőszivattyú is számos területen alkalmazható, de nem szabad elfelejtenünk a beltéri és kültéri panellel járó kötöttségeket.

10. Rugalmasság

Tekintve, hogy egy fóliát és egy nehéz, fix berendezést hasonlítunk össze, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy a fűtőfólia jelentősen rugalmasabb minden tekintetben. Könnyebb, gyorsabb felhelyezni, és tárolni is.

Összegezve: a fűtőfólia a közhiedelemmel ellentétben, gazdaságosabb, fenntarthatóbb és egészségesebb, mind az ember, mind a környezetünk számára.