Az infrafűtés napjainkban egyre elterjedtebb fűtési alternatíva, azonban gondoltad, hogy az eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza?

Az infravörös sugárzást Sir William Herschel brit-német csillagász fedezte fel az első ipari forradalom hajnalán. Az infrasugárzást, mint fűtési alternatívát a második világháború idején kezdték el alkalmazni.

Az infrafűtés koronázatlan királya: Fűtőfólia

Az infratechnológián alapuló fűtőfólia története a második világháború idejére nyúlik vissza. Ekkor kezdték el alkalmazni leginkább katonai gépek fűtésére, ahol a katonákat tudták közvetlenül felmelegíteni. Ezzel rendkívül sok energiát meg tudtak spórolni, mivel már nem kellett az óriási energiaigényű konvekciós fűtőtesteket használniuk.

A századfordulón a zöld energia iránti érdeklődés hatására újult erővel kezdtek kísérletezni az infravörös sugárzású fűtőtestek fejlesztésén. Ez idő alatt sikerült az infrafűtések integrálása több helyre is, így könnyen beszerelhetővé vált különböző épületekben, helyekre járművekbe és nem utolsó sorban otthonokba is. A második világháború óta rengeteget fejlődött a technológia, ma már a 3. generációs fűtőfóliát használjuk, amelyet szinte tökéletessé fejlesztettek a szakértők.

Ennek a gyors technológiai fejlődésnek – és persze az infravörös sugárzás hatékonyságának köszönhetően –  hamar utat tört magának ez a fűtési alternatíva a köztudatban, ami folyamatos növekedéshez és fejlődéshez vezetett.

Napjainkban rendkívül széles körben hasznosítjuk az infravörös sugárzást fűtésre. Legyen szó az ipari környezetről, ahol az egyik leghatékonyabb és közel biztos, hogy a legtisztább fűtési mód (nincs szálló por), illetve a mezőgazdaságban is rendkívül hatékonyan alkalmazható az állatok melegen tartására.

Ezek után bátran kijelenthetjük, hogy otthonunk melegét is tökéletese létre lehet hozni az infravörös sugárzás segítségével. Ha szeretnél többet megtudni nézd meg ezt a videót. Tóth Tamás a Fűtőfólia magyarországi forgalmazója meséli el a technológia történetét.

 

 

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet és szeretnél többet megtudni az infrafűtésről, vagy a fűtő-, és infrapanelekről, akkor kattints ide. Továbbá, ha jobban preferálod a videós tartalmakat, akkor keresd fel a Intelligens – Infrafűtés Fűtőfólia hivatalos YouTube csatornáját és tudj meg mindent az infrafűtésről. További jó olvasást és reméljük egyszer te is boldog felhasználója leszel egy komfortos infra fűtésrendszernek.