Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerülnek hazánkban is a plug-in hibrid és teljesen elektromos üzemű járművek. A technológia robbanásszerű fejlődése miatt a legtöbb autógyártó már kínál hibrid vagy elektromos autókat, így valószínűleg található olyan modell is, amely megfelel az igényeidnek. Ezenkívül a napelemes rendszer nemcsak a fűtésre, hanem az elektromos autó fenntartására is hasznos lehet.

 

 

Az elektromos autók nem véletlenül válnak vonzóvá egyre több ember számára, ugyanis számos előnnyel rendelkeznek a normál üzemű autókkal szemben. Ilyen autók vásárlásakor az elsődleges motiváció a környezettudatosság és a költséghatékonyság. Nem csupán a károsanyag-kibocsátása a töredéke a belsőégésű motoros típusokhoz képest, hanem a működéséhez szükséges energia költsége is. Igaz, egyre több töltőállomást telepítenek országszerte, azonban még mindig az a legkényelmesebb megoldás, ha otthonunkban tudjuk tölteni elektromos járművünket.  És ugye, milyen vonzó az a gondolat, hogy minden reggel tele tankkal indulhatsz útnak?

Az elektromos autó napelem-kompatibilitása

Nem csak gazdaságosabban, de akár ingyen is megteremtheted elektromos járműved elfogyasztott energiáját, ha az otthonodban kiépített töltőállomást összekötöd egy napelemrendszerrel, Ugyanis ennek semmi akadálya nincs.

Ennek köszönhetően a nemrégiben törvénybe hozott, napelemmel kapcsolatos rendelkezések ellenére is gazdaságossá tehetjük fogyasztásunk és a legtöbbet hozhatjuk ki már meglévő vagy újonnan kiépített rendszerünkből.

Ha napi szinten nem több száz kilométert teszel meg járműveddel, akkor az elektromos autókat neked találták ki.

Egy elektromos autó átlagos fogyasztása 17kWh/100km. Ha havi szinten 1500 km-t teszünk meg, akkor autónk fogyasztása 255 kWh. Ezt a mértékű többletfogyasztást játszi könnyedséggel képes előállítani egy 3,5 kW-os napelemrendszer, melynek a teljes beruházási költsége ~1,5 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy egy ilyen beruházás kevesebb mint 5-10 év alatt megtérül és utána csak profitot termel. A napelemek átlagos élettartama 20-30 év, tehát akár évtizedekig is élhetünk úgy, hogy a villamos energiafogyasztásunk költsége 0 forint lesz.

Infrafűtés napelemmel

A napelemes rendszer kiépítésén akkor is érdemes elgondolkodni, ha nincs elektromos autód, ugyanis nem csak a töltésre alkalmas, hanem otthonod melegen tartására.

Mégis hogyan?

A futofolia.hu által forgalmazott intelligens fűtőfóliák, amiket megtalálsz az oldalukon, teljes mértékben kompatibilisek a napelemes rendszerekkel. Így a fűtés anyagi vonzatai minimalizálódnak vagy akár teljesen költségmentesen tudunk fűteni.  Arról nem beszélve, hogy az intelligens fűtőfólia rendszer teljes kiépítési költsége nem haladja meg a hagyományos fosszilis energiával működő fűtési alternatívák beruházási költségeit és ezek mellett jóval komfortosabb, egészségesebb, esztétikusabb és a működése is gazdaságosabb.