Az elmúlt száz évben sok változás történt. A technológiai fejlődés megkönnyítette és hatékonyabbá tette az emberek életét. Amit egykor lehetetlennek tartottunk, az mára mindenki számára elérhetővé vált. A háborúk, konfliktusok és szegénység száma jelentősen csökkent, sőt, valószínűleg alacsonyabb, mint valaha. Azonban ezen eredmények elérése érdekében kompromisszumokra volt szükség. Ennek ára azonban a Föld, bolygónk egészsége volt. Nem titok, hogy a Föld légköre súlyosan károsodott az elmúlt száz év során. A 21. században próbálunk ezen változtatni. Legalábbis néhány ember és vállalat igyekszik a változás felé terelni, megújuló energiák felhasználásával és az elektromos fűtés elterjedésével. Bízunk benne, hogy az átállás hatékonyabb fűtési megoldásokra és a gáz helyett az elektromosságra való váltás révén segíti a bolygót zöldebbé válni. Ha azok közé tartozol, akik szeretnék csökkenteni ökológiai lábnyomukat a Földön, akkor remélhetőleg elgondolkodsz a gázról elektromos fűtésre való áttérés lehetőségén. Ez egy ésszerű választás, hiszen a villamos energia egyértelműen tisztább és hatékonyabb, mint a gáz alapú technológiák.

 

1. Az elektromos fűtés megújuló energia

Az egyik fő ok, amiért a szénlábnyomuk csökkentését remélőknek érdemes elektromos fűtésre váltaniuk, egyszerűen az, hogy a felhasznált energia megújuló is lehet. Napjainkban már nagyon sokféle módszer áll rendelkezésünkre, amelyekkel olyan energiát tudunk előállítani, amelyet a legalapvetőbb készülékek, sőt, még az olyan bonyolult gépek, mint a járművek működtetésére is felhasználhatunk.

Ma már hozzáférhetünk nap-, szél-, víz-, árapály-, geotermikus energiához is. Mindezen forrásokból előállított elektromos energia felhasználható otthonunk fűtésére, melynek költsége meglehetősen alacsonyabb és nincs jelentős hatása a légkörre. Alapvetően ez az egész folyamat zöldnek mondható, az elektromos fűtés zöldebb ettől.

Sok ország, köztük az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Svájc, Dánia, Svédország, Finnország és még számos más ország évek óta törekszik a zöldebb energia létrehozására. Több ezer szél- és napelemparkot telepítettek, ami jelentősen csökkentette a CO₂-kibocsátást

2. A gáz nem megújuló energia

Előző pontban arra koncentráltunk, hogy az elektromos fűtés megújuló energiára épül. Más szóval, a számunkra biztonságot nyújtó források alapvetően korlátlanok. Persze, a Nap is kialudhat, de ez valószínűleg évmilliárdok múlva fog megtörténni. A gáz azonban nem megújuló energia, és lassan feléljük a rendelkezésre álló készletet. A fűtésre használt gáz fosszilis tüzelőanyag. Más szóval, ha a Föld fosszilis tüzelőanyagát elhasználják, nem lesz belőle több. Tehát, ha a gázra akarnánk is hagyatkozni, nem tehetjük, mert azt adott időn belül fel fogjuk használni. Jelenleg az előrejelzések szerint az olajlelőhelyek valószínűleg kevesebb, mint 60 éven belül kimerülnek. Igen, nem sok idő maradt hátra.

Szem előtt kell tartani, hogy a gáznak van a fűtésen kívüli területen is felhasználása, ezért érdemes minél jobban beosztani a rendelkezésre álló készletet. Csak a legfontosabb dolgokra kellene használnunk. Mivel a fűtésnek van más alternatívája is, érthetetlen, hogy miért ragaszkodnak sokan továbbra is a gázzal való fűtéshez. Reméljük, hogy az emberek hamarosan rájönnek, milyen súlyos a helyzet, és megteszik a szükséges változtatást.

3. Olcsóbb elektromos árammal fűteni

Valószínűleg erre nem számítottál. Mindenki azt hallani, hogy kerüld az otthonod elektromos fűtését, mert az drága. Nos, ez igaz lehetett 10 vagy 20 évvel ezelőtt, de most már egészen más a helyzet. Érthető, hogy az embereknek a lehető legalacsonyabban kellett tartaniuk a villanyszámlát, mert 50 évvel ezelőtt 1 kW sokkal több pénzbe került. Azonban sok minden megváltozott, és át kell alakítani értékeinket és életünket.

Napjainkban bizonyára sokkal olcsóbb villannyal fűteni, mint bármi mással, ahogyan azt a www.futofolia.hu is javasolja. Persze az is biztos, hogy  vannak olyan országok , ahol olcsóbb lehet a közüzemi/távfűtés, de ez sem rossz alternatíva, mert nem függünk másoktól, mivel mi döntjük el mikor és mennyit szeretnénk használni.

Mitől lesz ettől zöldebb, mint a gáz? Nos, ez egyszerű. Az energiaelosztó és -ellátó vállalatok a világ minden táján sokkal hatékonyabb módszerekkel állítják elő az energiát, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben olcsóbbá teszi azt az emberek számára. Minél kevesebb pénzt költenek erre a rendszerre, annál zöldebb az eredmény.

gaz

4. Alacsony szén-dioxid kibocsátás

A legnépszerűbb és legnyilvánvalóbb ok, amiért az elektromos fűtés zöldebb, mint a gáz, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás. Ebben a cikkben többször is említettük, hogy manapság sokkal hatékonyabb az energiatermelés, ami azt jelenti, hogy a szén-dioxid-kibocsátás is csökkent, de azt is figyelembe kell venni, hogy az otthoni fűtésnél ebben az esetben nincs károsanyag-kibocsátás. Hadd magyarázzam el. Ha gázt használunk, egy bizonyos gép, készülék, vagy bármi más meghajtására az energiát és szén-dioxid-kibocsátást termel. Mindezek a szén-dioxid-kibocsátások a légkörbe kerülnek. Ugyanakkor számolni kell azzal a szén-dioxid-kibocsátással is, amely ugyanazon gáz előállítása során keletkezik.

Az elektromos áram esetében csak az előállítás során keletkezik szén-dioxid. Ezek a szén-dioxid-kibocsátások lényegesen alacsonyabbak a gáztermelés során keletkezőhöz képest. Így teljesen nyilvánvaló, hogy az elektromos fűtés miért sokkal zöldebb, mint a gáz.

Reméljük, hogy ez a cikk segített a helyes döntés meghozatalában.