Merre tovább elektromos fűtés?

 

Idei évben kilátogattunk a Constuma kiállításra, és Kiss Ernőt kérdeztük a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökét, mit lát a napelem és az elektromos fűtés jövőjével kapcsolatban.

 

A riport teljes szövege itt olvasható:

 

T.Tamás: Sziasztok! Tóth Tamás vagyok a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.  Kint vagyunk az idei Construma kiállításon 2020-ban, és aki itt mellettem áll, Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.  Arról kérdeztük, mi a véleménye a napelemről és az elektromos fűtésekről, illetve milyen változások várhatóak mostanában.

K. Ernő: Köszöntöm a kedves Nézőket! 2020 december 31-et követően, csak olyan épületeket lehet építeni, aminek közel nulla az energia igénye. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy családi háznak, vagy lakásnak a fűtési igénye jelentősen lecsökken. Érdekesség kedvéért most számoltunk, egy 150 négyzetméteres háznak 3,5 kW volt hőigénye. Ez a csökkenő hőigény lehetővé teszi azoknak az alternatív fűtési módoknak a bekerülését, és az elektromos fűtés térhódítását is.

T.Tamás: Mit tapasztalsz a napelem piacán? Emelkedik az érdeklődés, vagy csökken?

K. Ernő: A napelemek felhasználása a családok részéről szerencsére nem csökken, főleg mert egyre több és korszerűbb épület épül, közel nulla energia igénnyel. Ezekre a lakásokra jellemző, hogy megújuló energiát alkalmaznak, aminek az egyik legegyszerűbb módja a napelem. A napelemmel megtermelt villamos energia, pedig alkalmas arra, hogy fűtsön. Ezért mindenképpen növekedni fog az igény. Nyugat Európában azt lehet tapasztani, hogy minden új házra raknak napelemet. Hazánkban is ez lesz valószínűleg a tendencia. Köszönhetően annak is, hogy tegnap jelentették be, hogy nyártól 30-40 % vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni napelemes rendszerekre.

Ennek lesznek feltételei. Egyik ilyen, hogy nem a régi megszokott rendszer szerint lesz az elszámolás, hanem kicsit változik. Nem a villamos energia lesz az elszámolás alapja, hanem a villamos energia költsége. Ez azt fogja eredményezni, ha eltérne a megtermelt és a visszatáplált villamos energia ár, akkor keletkezik egy plusz költség a felhasználók részére. Egy biztos, a napelemek mindig fognak termelni, a Nap mindig süt, és ezekkel a fűtési módokkal a legolcsóbban fogunk fűteni.

T.Tamás: Köszönöm, hogy ezeket így elmondtad. Megállapíthatjuk, hogy az elektromos fűtés jövője egyre valószínűbb, és egyre nagyobb térben fog megvalósulni a lakosság körében.

K. Ernő: Záró gondolatként elmondhatom, hogy ma már gázfűtésben, főleg új építésű lakásban, hagyományos fűtésben nem célszerű gondolkodni. A legolcsóbb, legegyszerűbb és a legkényelmesebb fűtési mód valamilyen elektromos fűtés. Ezeket lehet a legkönnyebben szabályozni, ezeket a legkönnyebb távolról is irányítani. Akár egy elektromos fűtést, akár egy hőszivattyút alkalmazunk ez mindig nagyon könnyen alkalmazható. Bármilyen más tüzeléstechnika, pellet vagy biomassza esetében rengetek karbantartási költsége van. Hőszivattyúnál gyakorlatilag nincs, nulla a karbantartási igény. Egy infrafűtősnél nulla a karbantartási igény, ezeknek nagyon hosszú az élettartama, és nagyon megbízható rendszerek. Én azt gondolom, az új passzív jellegű házakban a legideálisabb fűtés mód, és a jövő fűtése az elektromos fűtés lesz.