Elektromos padlófűtés esetén brutális elektroszmog van a lakásban?

Évek óta terjed az interneten házi laborokban készített nem hiteles mérési eredmény fűtőfilmekről és fűtőfóliákról. Most tiszta vizet öntünk a pohárba. Megnézzük mérésekkel mekkora az elekroszmog egy elektromos padlófűtés esetén, és ez mekkora is más lakásban található fogyasztókhoz képest.

 

Mi az elektroszmog?

Mindennapi életünk során különböző sugárzások vesznek minket körül, és ezek más-más mértékben hatnak a szervezetünkre.  A Föld mágneses tere, a világűrön keresztűl érkező elektromágneses sugárzás, illetve a villámok által keltett hullámok természetes eredetűek. A minket körülvevő  elektromos berendezések, gépek, pl a TV, rádió, mobiltelefon, mikrohullámú sütő, wifi router mesterségesek. Az előbb említett kategóriát nevezzük hétköznapi nyelven elektroszmognak.

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése, amelyet azok használnak, akik az egészségre gyakorolt káros hatásoktól tartanak, és így azt – a szmoghoz hasonlóan – egy olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni kell. Az egészségkárosító hatás az esetek többségében vitatott, vagy nem bizonyítható.  (Forrás: wikipedia )

 

Elektroszmog határértékei, egészségügyi határai

Magyarországon érvényben lévő lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeket a 63/2004. (VII.26.) ESZCSM rendelet határozza meg.

Elektromos erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 5.000 V/m
Mágneses erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 100 mikroTesla

 

Elektroszmog vizsgálata elektromos padlófűtés esetén

Az első és legfontosabb, hogy egy fűtésrendszernek nem külön-külön az elemeit kell vizsgálni, hanem a kész elektromos padlófűtés rendszert. A lakásba beköltözés után, nem érdekel minket, hogy milyen anyagok, rétegrendek vannak alattunk, csak is egy meleg, és komfortos fűtésrendszerre vágyunk.

A korábbi nem megfelelő vizsgálatokat megcáfolva most mégis kivételt tettünk a vizsgálatokkal és onnét indultunk, ahonnét nem kellett volna. Vettünk egy 220 w/m2 teljesítményű fűtőfóliát, áram alá helyeztük, és lemértük mit mutat. A mérőműszer adatai alapján 345 V/m ( Magyarországon megengedett legnagyobb egészségügyi határ 5.000 V/m), bőven a határérték alatt, kb annak 5 %-a.

elektroszmog Elekromos padlófűtés

elektroszmog mértéke Elekromos padlófűtés esetén

 

Következő mérésünknél próbáltuk a szimulálni a megfelelő rétegrendet, ami a fűtőfóliára kerül telepítés után, így 2 cm Rigidur (gipszkarton lapot tettünk – beton helyett használják ezt száraz építkezés esetén). Ennek az elektroszmog mérési eredménye már lényegesen kevesebb, pedig csak 1 réteg a teljes rétegrendből. A mért eredmény 273V/m ( Magyarországon megengedett legnagyobb egészségügyi határ 5.000 V/m).

elektroszmog Elekromos padlófűtés

elektroszmog mértéke Elektromos padlófűtés esetén Rigidurral burkolva

 

 

 

20 cm magasságban, az elektroszmog nullára csökken.

 

A fenti mérésekből nagyon is jól látszik, hogy nincs ennél az elektromos padlófűtés esetében semmi “brutális elektroszmog“. Egy átlagos háztartási elektromos eszköz ennél nagyobb sugárzást tud kibocsátani (képek, videók lejjebb). Ezek az értékek közvetlenül a padlón kerültek lemérve. A padló szint felett 20 cm-rel az elektroszmog mértéke nulla értéket mutat sugárzás mérésnél.

Hogyan lesz az elektroszmog mértéke nulla egy elektromos padlófűtés  esetén már beépítéskor?

Természetesen megfelelő rétegrenddel és megfelelő minőségi fűtőfólia kivitelezéssel. A következő  videóban ezt láthatjuk.

Akár nulla elektroszmog elektromos padlófűtés esetén.

 

Milyen elektroszmog kibocsátása van más elektromos berendezéseknek?

KMOON GM3120 elektroszmog mérő készülékkel mért értékeket mutatunk be a következő felsorolásban. Mik fordulhatnak elő a lakásunkban, és milyen értékkel:

 • Hálózati elosztó – 157 V/m
 • Villany kapcsoló 214 V/m
 • Mikró 333 V/m
 • Viz forraló 340 V/m
 • Mobil telefon töltés közben 190 V/m
 • Dupla hálózati elosztó -342 V/m
 • Hifi berendezés – 168 V/m
 • Állólámpa vezeték – 101 V/m
 • Állólámpa test – 430 V/m
 • Laptop adapter – 525 V/m
 • Laptop elosztó dupla hálózati elosztóval – 949 V/m!

Magyarországon és Európában érvényben lévő határérték 5.000 V/m. Jól látható, hogy a lakásban használt eszközök a megengedett értéken belül helyezkednek el.

Egyébb elektroszmog adatokat bemutató videók:

Elektromos vízforraló:

 

Laptop adapter Elektroszmog nagysága:

 

Villanykapcsoló elektroszmog nagysága:

 

Mikró Elektroszmog nagysága

 

Mobiltelefon töltés közben Elektroszmog nagyság:

 

Elektroszmog és elektromos padlófűtés összefoglalás

Minden elektromos eszköz bocsát ki elektroszmogot. Ezek a sugárzások az esetek többségében a Magyarországon érvényben lévő 5.000 V/m egészségügyi határérték alatt vannak.

Az infrafűtés, elektromos padlófűtés, fűtőfólia, fűtőfilm esetében megfelelő rétegrend mellett, és szakszerű telepítéssel szintén minden egészségügyi határ alatt van az elektroszmog mértéke, de még ez is csökkenthető nullára.

Forrás: Fűtőfólia.hu