Elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés

Az elektromos felületfűtés jó alternatívája lehet a vízkeringtetéses fűtési rendszereknek. Alkalmazható önmagában, vagy átmeneti hónapokban kiegészítő fűtésként is. Kültéri felhasználásra is alkalmas.

Az elektromos fűtőkábelek, fűtőszőnyegek megjelenése kibővítette a felületfűtési lehetőségek sorát. Helyigénye kevesebb, szerelhetősége gyorsabb és egyszerűbb, a meghibásodás esélye pedig kisebb, mint a melegvizes padlófűtések esetében. Az önszabályozós fűtőkábelek több száz méter hosszban használhatók, és közvetlenül a hálózati, 230 V-os feszültségre köthetőek. Bármikor bővíthetőek vagy visszabonthatóak.
A fűtőszőnyeg teljes hosszban érzékeli környezetének hőmérsékletét, és automatikusan szabályozza a fűtést a kívánt értékre, ezzel biztosítva a szoba egyenletes melegét. Az 1 m2-re vetített teljesítmény 75-150 W között mozog, az energiahasznosítás közel 100%-os. Az elektromos felületfűtés termosztáttal, illetve programozható kapcsolóórával vezérelhető. Nem kell tartani a vízszivárgástól, és egyetlen sor meghibásodása nem okoz az egész rendszerre kiterjedő problémát.
A gyors és egyszerű szerelhetőség mellett előnye még a hosszú élettartam és az elhanyagolható karbantartási igény. Minimális a hővesztesége és nem fagyveszélyes. Mivel a fűtőkábelek, fűtőszőnyegek közvetlenül a burkolat alatt vannak elhelyezve, a fűtés gyorsan, késedelem nélkül reagál a bekapcsolásra. A rendszert egy időzítős termosztáttal kombinálva elegendő akkor bekapcsolni, amikor éppen otthon tartózkodunk, emellett temperálásra is alkalmas.

Padlófűtés

Az elektromos padlófűtés biztonságos, hosszú élettartamú, komfortos fűtési mód, igaz nem a legolcsóbb megoldás. Az elektromos fűtőkábelek gyakorlatilag alig foglalnak helyet a padlóban, hiszen például lakásfelújítás során akár 2-3 mm-es rétegben is lefektethetők. Nincs szükség kazánra, vízcsövekre, a helyiségek szeparáltan is működtethetőek. Nincs a helyszínen károsanyag-kibocsátás, a rendszer teljes mértékben zaj- és szagmentes.
A fűtőszálak új építéseknél is kitűnően alkalmazhatók, hasonlóan a vizes padlófűtéshez. Az elektromos fűtőszál használható csempe, PVC, padlószőnyeg és parketta alatt is. Temperálás, hőntartás esetében 100 W/m2 körüli a fűtési teljesítmény, melegérzet elérésénél pedig kb. 150 W/m2 teljesítménnyel kell számolnunk. Bármilyen burkolatot langyosan lehet tartani ezzel a teljesítménnyel, ha a helyiségben egyéb meglevő fűtés már működik. Időszakos üzemeléssel ideális komfortérzetet kapunk, kis fogyasztás mellett. A kábelekre és a fűtőszőnyegre rögtön vagy aljzatkiegyenlítés után ragasztható a burkolat, flexibilis ragasztóval.

Járda- és rámpafűtés

A járda- és rámpafűtés jó használatot tesz a fagyos napokon, mivel bekapcsolása után röviddel leolvasztja a járdára hullott havat, a ráfagyott jeget. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért jobb ez, mint egyszerűen letakarítani a havat? A frissen hullott hó valóban könnyen eltávolítható, ez azonban már nem mondható el a kissé olvadtról, esetleg az újra visszafagyott latyakról. Lejtős utcákon, meredek kocsibeállókon különösen fontos a csúszásmentes felszín.
Ennek érdekében a járdák, lépcsők, kocsibejárók, garázsfelhajtók végleges burkolatának lerakása előtt, megfelelő hosszúságú, és típusú fűtőkábelt kell elhelyezni a felületek alatt. Ez fog felelni azért, hogy se a hó, se a jég ne okozhasson majd gondot a későbbiekben. Ezután a felületekre kerülhet a burkolat, ami lehet beton, aszfalt vagy akár térkő is.
Egy szabályzó eszközt kell még csatlakoztatunk a kábelekhez, ami biztosítja, hogy a rendszer csak akkor, és addig üzemeljen, amikor a nedvesség és a fagyásveszély együttesen áll fenn. Ezzel elkerülhető az energiapazarlás.
Elektromos járda-és rámpafűtéssel elfelejthetjük a kritikus helyeket borító jég-, és hótakarót, minimalizálhatjuk a hólapátolással járó fáradalmakat, vagy akár teljesen meg is szabadulhatunk tőlük. Csökkenthetjük a balesetek valószínűségét, biztonságossá téve otthonunk közvetlen környezetét.

Felületfűtés -Falfűtés

A legegyszerűbb már a lakás építésénél elhelyezni a fűtőszálakatAz elektromos falfűtés hasonló a padlófűtéshez. Élettanilag és hőérzet szempontjából igen kedvező, problémát mindössze a falak mellé állított bútorok árnyékoló hatása okoz. Emellett a falakra felerősítendő tárgyaknál pontosan ismernünk kell a vezetékek elhelyezkedését, nehogy megsértsük azokat egy tipli helyének kifúrásával, vagy egy szög beverésével. Egyes rendszerek ennek megakadályozására hőérzékelőt is tartalmaznak.
A falfűtés akár csempe alá is kerülhet, a fűtőszál itt a burkolólapoknak adja le a hőjét. Kiegészítő fűtésnek nincsen különösebb technológiai előfeltétele, csupán annyi, hogy flexibilis csemperagasztót kell használni a hőmérsékletváltozás miatt. Ebben az esetben egy műanyaghálóra erősített fűtőszál fogja fűteni a hideg felületeket, amit a csemperagasztóba – mindössze 2-3 mm vastagságban – helyeznek el. Ez a megoldás egyszerűen, csupán egyetlen újraburkolással beépíthető. Egy, a fűtéshez kapcsolt automatikával könnyedén be tudjuk állítani, hogy mikor, és mennyi ideig szeretnénk fűteni az adott felületet, így pontosan hozzáigazíthatjuk a család bioritmusához.

Felületfűtés – Mennyezetfűtés

Meghibásodása nem jelenti a fűtés teljes leállásátNem látszik, csak fűt a sugárzó mennyezetfűtés. A mennyezetfűtés hatalmas előnye, hogy fűtéskorszerűsítésnél, felújításnál a legegyszerűbben felszerelhető. Meglévő lakásoknál nincs falbontás, szétverés, bontás. A mennyezetfűtést, mint egy 4 cm vastag álmennyezetet szerelik fel a plafonra. Sugárzó fűtés esetén 2-3 °C-kal alacsonyabb levegő hőmérséklet szükséges ugyanolyan hőérzet eléréséhez, mint a radiátoros vagy a konvektoros fűtés esetén. Ez 10-15%-al kevesebb energiabevitelt igényel! Sugárzó fűtéssel egyenletesebb a hőleadás, nem fűtünk feleslegesen légteret.

forrás: ezermester.hu